Inhoudsopgave
Hoe zit de jeugdzorg in elkaar?
Jeugdhulpplicht gemeenten Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden.
Wat is de jeugd ggz?
De jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) biedt hulp als uw kind psychische problemen heeft. Denk aan een eetstoornis, ernstige ADHD, autisme of depressie. Uw kind heeft een verwijzing nodig voor deze hulp van bijvoorbeeld de huisarts. Lees meer over de Jeugd-ggz.
Hoe heette jeugdzorg vroeger?
De vernieuwing van de jeugdzorg zette zich al vroeg in, zoals met de opkomst van de alternatieve hulpverlening in de vorm van de Sosjale Joenit in 1968 en het Jongeren Advies Centrum (JAC) in 1970.
Wat is een jeugdzorgwerker?
De ambulant hulpverlener jeugdzorg wordt ook wel jeugdzorgwerker genoemd. In dit beroep werk je met jongeren die problemen hebben. Bijvoorbeeld met hun ouders of op school. Je helpt deze jongeren met het zoeken naar een oplossing voor hun probleem en geeft hen advies en begeleiding.
Waar staat jeugdzorg voor?
Jeugdzorg is een algemene omschrijving voor alle maatschappelijke zorgvoorzieningen voor jeugdigen. Dus alles naast en buiten de directe primaire opvoedingsrelatie van ouders voor hun kinderen. Meestal (en meer specifiek) zal het gaan om zorg voor kinderen die in de problemen komen.
Wat is de geschiedenis van jeugdzorg?
In oorsprong stamt de justitiële jeugdzorg uit de tijd van de kinderwetten van 1905. De wetgeving die toen werd opgesteld, was bedoeld om kinderen aan te pakken die de strafwet hadden overtreden. Maar ook om falende ouders uit de ouderlijke macht te kunnen zetten.
Hoe oud is jeugdzorg?
In principe stopt de jeugdhulp als de jeugdige 18 jaar wordt. Vanaf die leeftijd kan iemand zorg en ondersteuning krijgen vanuit andere wetten, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg (Wlz). Soms kan jeugdzorg voor 18 jaar en ouder verstandig zijn.
Hoe lang bewaard jeugdzorg dossiers?
Wat is de bewaartermijn voor een dossier jeugdhulp of jeugdbescherming? Een dossier jeugdhulp blijft minimaal 20 jaar bestaan na afloop van de zorg. Of langer als dit nodig is voor de hulpverlening. Dat staat in de Jeugdwet.
Wie heeft de Jeugdwet ondertekend?
Het voorstel (EK 33.684, A) is op 17 oktober 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. SGP, CDA, ChristenUnie, VVD, D66, GroenLinks en PvdA stemden voor. De Eerste Kamer heeft op 18 februari 2014 na hoofdelijke stemming het wetsvoorstel met 45 stemmen voor en 22 stemmen tegen aangenomen.