Hoe wordt een sepsis behandeld?
Als de infectie wordt veroorzaakt door een bacterie, krijgt u antibiotica via een infuus. Als de infectie door een virus, schimmel of parasiet wordt veroorzaakt, krijgt u mogelijk een andere behandeling. Soms is het nodig om de infectie te bestrijden met een operatie of het plaatsen van een drain.
Hoe kom je aan sepsis?
Een sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie. Een infectie wordt veroorzaakt door micro-organismen of ziekte- verwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten of parasieten. Als de ziekteverwekkers in de bloedbaan komen, wordt dit een bloedvergiftiging of sepsis genoemd.
Wanneer kan een sepsis ontstaan?
Uit een bacteriëmie kan wel een sepsis ontstaan, wanneer bacteriën de kans krijgen zich gaan te vermenigvuldigen. Hoewel bij sepsis meestal bacteriën de oorzaak zijn kan dit ziektebeeld ook ontstaan door virussen, parasieten, gisten en schimmels.
Wat zijn de meest voorkomende klachten na een sepsis?
Veelvoorkomende klachten na een sepsis zijn: 1 Vermoeidheid. 2 Spierzwakte. 3 Spier-, zenuw- en gewrichtspijn. 4 Slechte eetlust. 5 Verminderde weerstand. 6 Psychische klachten, bijvoorbeeld slaap-, geheugen- en concentratieproblemen. Ook angst en depressie komen voor.
Hoe ontstaat sepsis in de bloedbaan?
Sepsis kan ontstaan als complicatie bij infecties van bijvoorbeeld de urinewegen, longen, hersenen en wonden. Er komen dan grote aantallen bacteriën in het bloed. Ook kan sepsis ontstaan na een chirurgische ingreep (operatie) of een bevalling. Door het werken met instrumenten kunnen bacteriën via beschadigd weefsel in de bloedbaan terecht komen.
Wat is de behandeling van septische shock?
Bij een septische shock vindt de behandeling plaats op een medium care of intensive care afdeling, waar soms de functie van organen moet worden overgenomen, bijvoorbeeld door beademing of tijdelijke dialyse. Vooruitzichten sepsis. Sepsis en septische shock zijn zeer ernstige ziektebeelden.