Inhoudsopgave
Hoe wordt de stem gevormd?
De menselijke stem wordt geproduceerd door het mechanisme in het strottenhoofd of de larynx: door het in trilling brengen van de in het strottenhoofd gelegen stemplooien (ook wel: stembanden) kunnen mensen stemgeluid voortbrengen. Dit stemgeluid dient als basis voor zowel spraak als zang.
Hoe maakt je stem geluid?
De spiertjes waarmee de stembanden vastzitten in het strottenhoofd zorgen ervoor dat de stembanden naar elkaar toe bewegen. Daardoor regelen ze hoe wijd de stemspleet is. Door de kleine opening in de stemspleet stroomt lucht, die ervoor zorgt dat de stembanden gaan trillen. Hierdoor ontstaat er een geluid.
Welke frequentie heeft een vrouwenstem?
We horen een toon die bij een volwassen man ligt tussen de 80 en 200 Hz, bij een vrouw tussen de 200 en 400 Hz. Bij kleine kinderen is de frequentie soms nog hoger. Bij een verkoudheid klinkt je stem hees. Dan sluiten de stembanden bij het spreken niet goed af waardoor er teveel lucht ontsnapt.
Hoe bepalen de stembanden de toonhoogte van de stem?
Hoe sterker de stemplooien worden opgespannen, des te hoger is de trillingsfrequentie is en des te hoger wordt de toonhoogte van de stem. Een mannenstem heeft een toonhoogte van rond de 110 Hz. Bij een vrouwenstem is dit ongeveer 220 Hz en bij een kinderstem ongeveer 300 Hz.
Hoe komt het dat iedereen een andere stem heeft?
Wanneer je jezelf hoort praten hoor je een heel andere stem, dan wanneer andere mensen jouw stem horen. Dat heeft ermee te maken dat het geluid dat we zelf produceren, wordt getransporteerd via de beenderen en niet via onze oren. Jijzelf ervaart je eigen stemtoon lager, dan hij in werkelijkheid is.
Hoe stembanden trainen?
Doe stemoefeningen voor je begint te zingen Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Hoeveel Hertz is mijn stem?
Geluidsfrequentie en onze stem Hoewel ons gehoor een gemiddeld bereik van ca. 20 tot 20.000 Hz heeft, is ons stemgeluid aanzienlijk beperkter. Het grootste gedeelte van ons stembereik bevindt zich tussen de 250 en 4000 Hz.
Hoeveel Hertz is spraak?
Het gebied met de voor spraak belangrijkste tonen ligt tussen 500 en 4000 Hz. De horizontale lijnen geven het niveau of de sterkte van het geluid aan. De ‘0 decibel (dB)’ lijn boven in het audiogram staat voor een heel zacht geluid. Iemand met een normaal gehoor kan dit geluid nét horen.
Waardoor wordt het geluidsvolume bepaald?
Hoe groter het verschil in druk, hoe groter de amplitude van de golf en dus hoe harder je het geluid hoort. Hoe hard geluid is, dus het volume, wordt gemeten in decibel (dB).
Wat zijn valse stembanden?
In het strottenhoofd zijn naast de ware stemplooien ook valse stemplooien aanwezig. Deze liggen boven de ware stembanden en hebben dus met name een ondersteunende functie in het afsluiten van het strottenhoofd bij verslikken (aspiratie).