Inhoudsopgave
Hoe werkt Sintrom?
Acenocoumarol zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose. Bij trombose en bepaalde hartritmestoornissen. En na een hartaanval, beroerte (herseninfarct of TIA), om herhaling te voorkomen.
Waarom Lixiana?
Lixiana bevat de werkzame stof edoxaban en behoort tot een groep geneesmiddelen die antistollingsmiddelen (anticoagulantia) worden genoemd. Dit geneesmiddel helpt om de vorming van bloedstolsels te voorkomen.
Wat zijn de bijwerkingen van Lixiana?
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en buikpijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden of als u bloed bij de ontlasting ziet.
- Meer kans op bloedingen.
- Bloedarmoede.
- Jeuk en huiduitslag.
- Leveraandoeningen.
Hoe lang werkt Sintrom?
Werkingsduur van acenocoumarol Acenocoumarol (Sintrom®) heeft een veel kortere werkingsduur. 11 uur na het innemen is de helft van het medicijn reeds verdwenen. Dit betekent dat uw INR na een dagje vergeten wel een stuk lager zal zijn. Toch zal uw doseringsschema op termijn de stabiliteit herstellen.
Welke middelen versterken het effect van acenocoumarol?
Geneesmiddelen die de werking van acenocoumarol versterken: Remmers van hepatisch metabolisme (voornamelijk via CYP2C9): amiodaron, propafenon, azol antimycotica (bv. fluconazol, voriconazol, ketoconazol, itraconazol en miconazol (oraal, cutaan en vaginaal)), metrodinazol, statines (bv.
Waarom wordt acenocoumarol om 17.00 uur gegeven?
Als u acenocoumarol ’s avonds om 18.00 uur inneemt en u meet uw INR waarde ’s ochtends om 08.00 uur en ’s middags om 14.00 uur weer, dan kan er flink verschil zitten tussen beide INR-waardes. Dat verschil wordt nóg groter als er een dosis wordt vergeten, of als het tijdstip van inname van acenocoumarol sterk wisselt.