Hoe werkt gezinshereniging?

Hoe werkt gezinshereniging?

Als een asielzoeker door de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) erkend is als vluchteling krijgt hij of zij vanaf dat moment bescherming van Nederland als ‘statushouder’. Pas dan kan hij of zij de Nederlandse overheid vragen om zijn of haar gezin ook in veiligheid te brengen.

Waar moet een asielzoeker zich melden?

Een vreemdeling die in Nederland asiel aanvraagt, moet zich melden bij het aanmeldcentrum (AC) van de IND in Ter Apel. Daar zit de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). De AVIM registreert de persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit.

Wat is gezinshereniging asiel?

Een vluchteling die in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen, heeft recht op gezinshereniging. Dit betekent dat zijn of haar gezinsleden naar Nederland mogen komen.

Hoe krijg je een verblijfsvergunning als vluchteling?

Na vijf jaar kunnen vluchtelingen een verblijfsvergunning aanvragen om voor ‘altijd’ te blijven. Ze moeten dan wel hun inburgeringsexamen hebben gehaald, en de afgelopen vijf jaar ook daadwerkelijk in Nederland hebben gewoond. Ze mogen dus niet een half jaartje of meer tijdelijk ergens anders hebben gewoond.

Wat zijn gezinsmigranten?

Gezinsmigranten zijn mensen die naar Nederland komen voor een partner, maar ook bijvoorbeeld kinderen die bij hun ouders in Nederland gaan wonen.

Waar verblijven asielzoekers tijdens hun procedure?

Opvang. Gedurende je asielprocedure heb je recht op opvang en leefgeld. Je verblijft in een asielzoekerscentrum (AZC) van het COA of in het Justitieel Complex Schiphol. Wanneer je een asielvergunning krijgt, mag je in het opvangcentrum blijven tot je een woning krijgt.

Hoe is het asielbeleid in Nederland?

De IND onderzoekt met land- en taaldeskundigen het verhaal van de asielzoeker en beslist of deze mag blijven. Een asielzoeker mag hier in Nederland blijven als hij een gegronde vrees voor vervolging heeft, of een onmenselijke behandeling vreest. Dan komt hij in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Wat valt er onder gezinshereniging?

Gezinshereniging

  • Bepaalde gezinsleden van Belgen of buitenlanders die legaal in België verblijven, hebben het recht om onder bepaalde voorwaarden als gezin in België te komen wonen.
  • In de regel moet de aanvraag voor gezinshereniging in het buitenland worden ingediend (visumaanvraag).

Wie komt in aanmerking voor gezinshereniging?

Uw echtgenoot/echtgenote U bent beiden ouder dan 21 jaar. Deze leeftijd wordt teruggebracht tot 18 jaar wanneer uw huwelijk al bestond vóór de aankomst in België. Uw echtgenoot/echtgenote of partner komt met u samenleven onder hetzelfde dak.