Inhoudsopgave
Hoe verloopt het Terugkommoment?
Verloop. Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur en gaat door in een groep van 6 tot 18 personen. De erkende instelling brengt u op de hoogte wanneer u ten laatste aanwezig moet zijn voor de start van het terugkommoment. Laatkomers mogen niet deelnemen aan het terugkommoment en moeten zich opnieuw inschrijven.
Hoelang duurt een Terugkommoment?
Het is bijscholingscursus die je moet volgen 6 tot 9 maanden nadat je het rijbewijs hebt behaald. Het wordt afgelegd in groepen van 6 tot 15 personen, duurt 4 uur en bevat onder andere praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en een groepsgesprek.
Wat als je niet naar het Terugkommoment gaat?
Jonge Vlaamse chauffeurs die een voorlopig rijbewijs halen, zijn sinds begin dit jaar verplicht binnen zes tot negen maanden een opfriscursus te volgen, ofwel het ’terugkommoment’. Nu blijkt dat iets meer dan 10 procent van de nieuwe rijbewijsbezitters niet komt opdagen, zij riskeren een boete tot 4.000 euro.
Wat moet je doen als je je praktijkexamen hebt gehaald?
Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijspasje aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van uw gemeente. U mag het voertuig pas besturen als u het rijbewijspasje heeft opgehaald.
Wat doe je op een Terugkommoment?
Het terugkommoment voor rijbewijs B is een opleiding van 4 uur en bestaat uit 3 delen:
- Kennismaking (30 minuten) en zelfevaluatie.
- Praktijkoefeningen op een afgesloten terrein (120 minuten) Stopoefening. Afleidingsoefening. Slalomoefening.
- Groepsgesprek (90 minuten) over rijattitude.
Wie moet Terugkommoment volgen?
Als je aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, moet je deelnemen aan het terugkommoment: je hebt vanaf 1 oktober 2017 of later je voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld naar een ander model. je voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente.
Wie moet naar Terugkommoment?
Wat doen na slagen rijexamen?
Als je geslaagd bent voor je praktijkexamen zet het CBR een Verklaring van geschiktheid en een Verklaring van rijvaardigheid op jouw naam in het Rijbewijzenregister. De gemeente kan dit inzien als je jouw rijbewijs aanvraagt. Je kan je rijbewijs aanvragen totdat deze verklaringen verlopen.
Wat gebeurt er na je rijexamen?
Je rijschool kan een herexamen voor je regelen. Door corona adviseren we jou om met je instructeur te overleggen wanneer je het best weer kunt gaan lessen. Zakken voor een examen is nooit leuk. Maar het gebeurt niet voor niets, je moet veilig en zelfstandig de weg op kunnen.
Wat heb je nodig voor Terugkommoment?
Voor wie is het terugkommoment?
- je hebt vanaf 1 oktober 2017 of later je voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld naar een ander model.
- je voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente.
- je woont na het behalen van uw definitief rijbewijs in Vlaanderen.
Waarom Terugkommoment?
Het terugkommoment dient wel om de jonge bestuurders bewust te laten worden van het feit dat de kans om betere (lees veiligere) bestuurders te worden bij hen zelf ligt. Ze krijgen inzicht in de grootste risico’s tot ongevallen door te leren van elkaars inzichten.