Hoe verdwijnt een bloedprop?
Een trombosebeen of –arm wordt behandeld met bloed verdunnende medicijnen. Uw been of arm wordt ingezwachteld. En u draagt voor een langere periode een therapeutische elastische kous (compressietherapie). De behandeling zorgt ervoor dat bloedstolsels niet groter worden en uw klachten verminderen.
Hoe merk je als je bloedstolsels hebt?
Trombose in uw been kan de volgende verschijnselen geven:
- Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen.
- Uw been gaat pijn doen, en wordt vaak ook rood en warm.
- Dit kan plotseling gebeuren of binnen een paar dagen.
Hoe lang duurt het voordat trombose weg is?
Hoe lang dit duurt, wisselt per persoon en kan tussen de drie tot acht weken liggen. Zodra het been niet meer gezwollen is, krijgt u via de polikliniek Dermatologie een afspraak voor het aanmeten van een steunkous.
Hoe doe je een bloedprop in je been?
Je bloed stroomt daardoor niet snel genoeg door, waardoor zich een bloedprop kan vormen. Maar je bloed kan ook te langzaam stromen als je lang stil hebt gezeten, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis. Ook daarbij kan het resultaat zijn: een bloedprop in je been. Dat wordt dan dik, warm en rood. De arts schrijft je dan bloedverdunners voor.
Wat is een bloedprop in de hersenen?
Wees je ervan bewust dat een bloedprop in de hersenen tot allerlei beangstigende symptomen kan leiden. De hersenen sturen zowat alle lichaamsfuncties aan. Als een bloedprop de bloedstroom naar de hersenen blokkeert, kan dat je zicht, spraak en zo ongeveer alle andere functies van je lichaam aantasten.
Is trombose de oorzaak van bloedpropjes?
Een andere manier waarop bloedpropjes kunnen ontstaan, is door trombose. De bloedplaatjes en eiwitten beginnen dan spontaan, uit het niets, te stollen. Dan vormt zich een bloedstolsel dat je ader kan verstoppen. Bloed stroomt traag. De derde oorzaak van een propje in de bloedvaten kan een te trage doorstroom van je bloed zijn.
Wat is bloedprop in de longen?
Een bloedprop in de longen kan er namelijk voor zorgen dat de toevoer van het zuurstof naar de longen beperkt of zelfs geblokkeerd wordt. Het hart moet dit zien te compenseren en gaat daardoor sneller, harder en onregelmatiger kloppen. Borstpijn.