Inhoudsopgave
Hoe vaak komt Mycoplasma voor?
Hoe vaak komt het voor? Infecties met Mycoplasma pneumoniae duiken ieder jaar op. Om de 3 tot 5 jaar zien we ze ook in de vorm van epidemieën. Deze infectie treft vooral kinderen tussen 4 en 10 jaar en jongvolwassenen.
Wat als Mycoplasma niet weg gaat?
Indien er sprake is van therapie falen of resistentie is een behandeling met het breed spectrum antibioticum moxifloxacine (400 mg gedurende 7-10 dagen) nog mogelijk. Moxifloxacine is een reserve antibioticum en het gebruik dient zoveel mogelijk beperkt te worden.
Hoe Mycoplasma behandelen?
De kern
- Een infectie met Mycoplasma genitalium is een soa.
- Azithromycine gedurende 5 dagen (eerste dag 500 mg, gevolgd door 4 dagen 250 mg per dag) is de behandeling van eerste keus.
Wanneer is de behandeling van mycoplasmalongontsteking mogelijk?
Een eventuele behandeling van een Mycoplasma -longontsteking vindt plaats met antibiotica. Deze kuur duurt meestal zeven tot tien dagen. Verschillende soorten antibiotica zijn beschikbaar, maar veel bacteriestammen zijn reeds resistent tegen sommige medicijnen. Hierdoor treden mogelijk ernstige complicaties op.
Hoe lang is de behandeling van Mycoplasma pneumoniae?
Om de kortademigheid te verlichten, kan het soms nodig zijn om tijdelijk aerosols (vooral bij kinderen) of puffers te gebruiken. Infecties met Mycoplasma pneumoniae elders in het lichaam worden in het ziekenhuis behandeld. De behandelingsduur bedraagt dan 14 dagen. Over het algemeen herstelt men vrij goed van een Mycoplasma-infectie.
Is Mycoplasma getest in de keel of het rectum?
Een infectie met mycoplasma kan worden aangetoond middels mycoplasma test. Hierbij wordt een PCR test op urine bij de man en een vaginale swab bij de vrouw afgenomen. Afhankelijk van de plaats waar er onveilig contact heeft plaatsgevonden kan er ook getest worden in de keel of het rectum.
Wat is Mycoplasma genitalium?
Mycoplasma Genitalium veroorzaakt ontstekingen in de urineleiders, baarmoederhals en de eileiders. Ook is het aangetroffen in de keel en rectum. In de jaren 80 werd het ontdekt als bacteriële infectie. Inmiddels is bekend dat het gaat om een aandoening die door onveilige seks wordt doorgegeven.