Hoe tegenvordering instellen?
Een tegenvordering kan voor het eerst in graad van beroep worden geformuleerd, maar dan dient ze wel te berusten op een feit of handeling aangehaald in de inleidende akte. De de tegenvordering ingesteld door de oorspronkelijke verweerder wordt in de regel beschouwd als een verweer.
Hoe start ik een gerechtelijke procedure?
De hoofdregel bij het opstarten van een gerechtelijke procedure is “wie eist, bewijst” of zoals juristen ook wel zegen “Wie stelt, bewijst”. Degene die een eis/ vordering heeft zal de rechter moeten overtuigen dat zijn vordering gegrond is. Alle soorten bewijs zijn toegestaan.
Wat komt na eis in reconventie?
Als het niet (meer) mogelijk is om een eis in reconventie aan te voeren, zal de gedaagde een en ander in conventie moeten aanvoeren als verweer. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om een separate procedure te beginnen en om voeging te verzoeken, waardoor beide zaken tegelijkertijd behandeld worden.
Wat is een Tegenverzoek?
Het verweerschrift kan een tegenverzoek bevatten. Dit tegenverzoek moet dan wel samenhangen met het eigenlijke verzoek van de verzoeker, anders kan het verweer in de procedure niet worden toegelaten. De verzoeker kan tegen dit tegenverzoek weer een verweerschrift indienen.
Hoe werkt een gerechtelijke procedure?
Hoe werkt een gerechtelijke procedure? De gerechtelijke procedure begint met het opstellen en het uitbrengen van een dagvaarding. Vervolgens is er een zitting. Daarna doet de rechter uitspraak in de zaak en spreekt hij een vonnis uit.
Hoe verloopt een Verzetprocedure?
De verzetprocedure vangt aan door middel van een dagvaarding. Daarbij dagvaardt de bij verstek veroordeelde gedaagde de oorspronkelijke eiser. De verzetdagvaarding geldt als conclusie van antwoord (dat wil zeggen: verweer tegen de eis) en kan een eventuele tegeneis (reconventionele vordering) bevatten.
Wat is een voorwaardelijke eis in reconventie?
Een reconventie is in de rechtspraak een tegeneis die een gedaagde bij zijn conclusie van antwoord tegen de eiser kenbaar maakt.