Inhoudsopgave
Hoe snel kan nierfunctie achteruit gaan?
Tijdens het ouder worden neemt de nierfunctie geleidelijk af. Dit is een natuurlijk proces, vergelijkbaar met andere lichaamsfuncties. De vermindering van de nierfunctie start rond het 40e levensjaar en is ongeveer 0,4 procent per jaar.
Hoe kan ik mijn nierfunctie meten?
Nierfunctie meten met bloedtest. De huisarts, specialist of apotheker kan een test aanvragen om te meten hoe goed uw nieren werken. Dit gebeurt met een bloedtest bij uw huisarts of in het ziekenhuis. In de volgende situaties is dit extra belangrijk:
Wat is de verminderde nierfunctie?
Een verminderde nierfunctie De nierfunctie neemt tijdens het ouder worden geleidelijk af. Bij sommige mensen gaat de nierfunctie echter sneller achteruit. Diabetes en hoge bloeddruk zijn de belangrijkste oorzaken hiervan.
Wat is de nierfunctie tijdens het ouder worden?
De nierfunctie neemt tijdens het ouder worden geleidelijk af. Bij sommige mensen gaat de nierfunctie echter sneller achteruit. Diabetes en hoge bloeddruk zijn de belangrijkste oorzaken hiervan. Nieren die minder goed werken hebben een zogenaamde verminderde nierfunctie.
Hoe krijg je een Nierinfarct?
Bij een ernstige vernauwing krijgen de nieren onvoldoende zuurstof via het bloed. Ook kunnen er in de buurt van de vernauwde plekken bloedstolsels ontstaan. Een bloedstolsel kan bijvoorbeeld terechtkomen in een bloedvat naar de nieren, waardoor het bloedvat plotseling afgesloten wordt (een nierinfarct).
Hoe weet je dat je nieren niet meer werken?
Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Hoe ontstaat acuut nierfalen?
Acuut nierfalen komt vooral voor bij oudere personen met een reeds verminderde nierfunctie. Het wordt dan vaak uitgelokt door een andere aandoening zoals diarree, of door medicatie die belastend is voor de nieren.
Waar heb je pijn als je nieren niet goed werken?
Je nieren proberen het natriumgehalte op een constant peil te houden. Als ze niet goed werken kan je natriumgehalte uit balans raken. Je hebt dan last van misselijkheid en futloosheid, soms met overgeven, hoofdpijn, slaperigheid en verminderd bewustzijn.