Inhoudsopgave
Hoe loopt een gebroken boekjaar?
Als je een rechtspersoon opricht kan je kiezen voor een gebroken boekjaar. Het boekjaar begint dan niet op 1 januari van het nieuwe jaar maar op een andere datum. Bijvoorbeeld van 1 augustus tot en met 31 juli.
Welk boekjaar is het?
Het boekjaar is de periode waarin een volledige boekhouding wordt uitgevoerd. Het is dus ook de periode waarover je de jaarrekening maakt. Je sluit een boekjaar af met de jaarafsluiting. Meestal duurt het gewoon 12 maanden en loopt de periode van 1 januari t/m 31 december.
Hoe lang is een boekjaar?
Een boekjaar bedraagt in principe één jaar. De boekhoudwet schrijft voor dat een onderneming minstens één keer per jaar een jaarrekening moet opstellen en een inventaris moet opmaken. Er is echter geen verplichting om dat jaar gelijk te laten lopen met het kalenderjaar.
Waarom een gebroken boekjaar?
Het grote voordeel van een gebroken boekjaar is dat het uw seizoen volgt. Hierdoor worden de resultaten over het seizoen inzichtelijk, wat een veel beter beeld geeft dan wanneer er twee halve seizoenen in een jaarrekening worden verwerkt.
Welk aanslagjaar gebroken boekjaar?
aanslagjaar is voor vennootschappen met een gewoon boekjaar gelijk aan het jaar ná het boekjaar. Voor het boekjaar 2014 is dat dus aanslagjaar 2015. Voor vennootschappen met een gebroken boekjaar is het aanslagjaar echter gelijk aan het kalenderjaar waarin de jaarrekening afgesloten wordt (art. 202 KB/WIB 92) .
Hoe loopt een fiscaal jaar?
Een boekjaar, ook wel fiscaal jaar genoemd is de periode waarover de boekhouding wordt bijgehouden. Normaal gesproken loopt deze periode van 1 januari tot en met 31 december, maar een bedrijf kan ook kiezen een alternatief boekjaar te handhaven, we spreken dan van een gebroken boekjaar.
Hoe ziet een boekjaar eruit?
Hoe verlengd boekjaar aanvragen?
Duurt een boekjaar langer of korter dan 12 maanden, dan dien je hiervoor een verzoek in te dienen bij de belastingdienst. Wanneer het boekjaar eindigt, is opgenomen in de statuten van de BV. Wil je de lengte van het boekjaar aanpassen, dan moeten dus ook de statuten worden aangepast.
Waarom boekjaar afsluiten?
Je voorkomt moeilijk vindbare fouten in je administratie. Door het boekjaar af te sluiten wordt er niks meer in het betreffende boekjaar geboekt. Je winst en verlies gaan weer op nul. Je voorkomt bijvoorbeeld dat je bonnen en facturen van 2021 niet in 2020 boekt.