Inhoudsopgave
Hoe lang blijf je MRSA positief?
U blijft in ziekenhuis St Jansdal als MRSA drager of ex-MRSA drager gemarkeerd totdat zeker is dat de bacterie niet meer bij u aanwezig is. Deze periode zal zeker een jaar in beslag nemen.
Hoe besmettelijk is de MRSA-bacterie?
De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen.
Hoe lang duurt MRSA bacterie?
Het is onduidelijk hoe lang het duurt totdat er eventuele verschijnselen ontstaan. Besmetting met MRSA Methicilline-resistente Staphylococcus aureus vindt vooral plaats door direct huidcontact, voornamelijk via de handen.
Waarom komt MRSA voor in Nederland?
MRSA is een stafylokok. Dit is een huidbacterie die veel voorkomt bij mensen, zonder dat zij daar last van hebben. In Nederland komt MRSA heel weinig voor. In de meeste andere landen in Europa en wereldwijd komt MRSA veel vaker voor dan in Nederland.
Wat is besmetting met MRSA?
Besmetting met MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus vindt vooral plaats door direct huidcontact, voornamelijk via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo ingeademd worden, dit leidt zelden tot besmetting. MRSA is vanwege de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Waarom is MRSA ongevoelig voor antibiotica?
Maar MRSA is ongevoelig (resistent) voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Daarom zijn er speciale antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen. Doordat de behandelingsmogelijkheden hierdoor beperkt zijn doet het ziekenhuis er alles aan om te voorkomen dat de MRSA zich in het ziekenhuis verspreidt.
Wat is MRSA ziekenhuisbacterie?
MRSA wordt ook wel eens ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral problemen geeft in het ziekenhuis. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen.