Hoe laat je iemand weten dat je een soa hebt?
Waarschuw via de GGD. Je kunt dit ook doen via partnerwaarschuwing.nl. Je huisarts of de verpleegkundige van de soa-poli vraagt dan een code voor je aan. De persoon die je wil waarschuwen krijgt dan een sms’je of mailtje van de GGD. Dit kan ook zonder dat je naam wordt genoemd.
Wie moet je waarschuwen bij chlamydia?
Sekspartner(s) waarschuwen bij chlamydia Daarom moet je de personen met wie je seks hebt (gehad) laten weten dat je chlamydia hebt. Zij moeten ook een soa-test doen en zich zo nodig laten behandelen. Waarschuw je sekspartners van het afgelopen half jaar.
Hoe krijg je een SOA als je seks hebt gehad met iemand die geen soa heeft?
Je kunt een soa krijgen als je seks hebt gehad met iemand die een soa heeft. Met onveilige seks heb je meer kans op een soa. Sommige soa’s kun je krijgen of doorgeven door contact van jouw bloed met het bloed van iemand anders.
Hoe voorkom je een soa?
Hoe voorkom je een soa? Gebruik je een condoom? Dan verklein je de kans op een soa. Maar dit beschermt niet helemaal tegen alle soa’s. Sommige soa’s zijn heel besmettelijk. En sommige soa’s krijg je van huid op huidcontact. Bijvoorbeeld schurft of schaamluis. Dus ook als je condooms gebruikt, kan het goed zijn om een soa-test te doen.
Wat kunnen SOA’s klachten geven?
Een soa kan ook klachten geven, zoals geelgroene afscheiding, branderig plassen, wratten, blaasjes, zweertjes of gele huid en geel oogwit. Sommige soa’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Hoe doe je een SOA testen?
Bel de huisarts: Om te praten over je vermoeden dat je een soa hebt. Als je je wilt laten testen op soa. Om met je huisarts te bespreken of je meteen kunt starten met de behandeling als dat nodig is. Bel met spoed de huisartsenpost, huisarts, soa-poli, GGD (infectieziekten) of zelfs de eerste hulp van een ziekenhuis: