Hoe koud insuline bewaren?
Hoe bewaar je insuline?
- Niet gebruikte insuline bewaar je best bij 2-8°C ( bv. in de groentelade van je koelkast) en is tot de vervaldatum houdbaar;
- insuline in gebruik bewaar je op kamertemperatuur (maximum 4 weken houdbaar).
Waarom insuline op kamertemperatuur?
Koude insuline injecteren, kan vervelend aanvoelen. Ook wordt het minder snel opgenomen door het lichaam. Bewaar de aangebroken insuline op kamertemperatuur. Buiten de koelkast is de aangebroken insuline bij een temperatuur tot 35 graden een maand houdbaar.
Waar bewaar je insuline in de koelkast?
De insuline waarmee gespoten wordt, mag op kamertemperatuur bewaard worden. Het is dan vier weken houdbaar. De voorraad insuline (ampullen of wegwerppennen) moet in het midden van de koelkast bewaard worden of in de groentela, echter niet tegen het vriesvak aan.
Hoe lang moet insuline uit de koelkast zijn?
Tip 1: hoe lang mag insuline buiten de koeling? Buiten de koelkast blijft insuline ongeveer vier weken goed. Bij hoge temperaturen (boven 25 graden) is de bewaartijd korter. Zorg er dus voor dat je insuline niet in een afgesloten auto blijft liggen en hou hem ook op het strand zoveel mogelijk uit de volle zon.
Waarom bewaar je insuline in de koelkast?
Bewaar insuline ook niet in de deur van de koelkast omdat dit te veel temperatuurschommelingen geeft bij het openen van de deur. Mits u de insuline op de juiste manier in de koelkast bewaard, is deze houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Ook op vakantie moet de insuline koel bewaard worden.
Waarom insuline in de koelkast bewaren?
Men moet insuline koel bewaren, omdat het bij hoge temperaturen (boven 30 graden) zijn werking verliest. Bij kamertemperatuur (onder 30 graden) kan men insuline maximaal 4 weken bewaren. Tevens is de insuline ook bij te koude temperaturen (onder 2 graden) niet meer werkzaam.