Hoe komen regenbogen tot stand?

Hoe komen regenbogen tot stand?

De regenboog ontstaat door het feit dat het zonlicht door de regendruppels wordt gebroken. Daardoor komt het dat het witte zonlicht, wanneer het terug tevoorschijn komt uit een regendruppel, uitgesplitst is in de verschillende kleuren (violet, indigo, blauw, groen, geel, oranje, rood).

Hoe zien we de regenboog?

Hoe zien we de regenboog? De regenboog is eigenlijk een deel van een cirkel. Vanuit het vliegtuig of op een berg is het soms mogelijk om dit te zien. Omdat het licht binnen de druppel wordt gereflecteerd en dan terugkeert naar onze ogen staan regenbogen aan de hemel in een rechte lijn tegenover de zon.

Wat zijn de kleuren van de regenboog?

De regenboog bestaat dus uit een heleboel kleuren. De 7 opvallendste kleuren zijn op volgorde: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo (lichtpaars) en violet (donkerpaars). Om deze volgorde te onthouden zijn er een paar ezelsbruggetjes:

Wat is de volgorde van de regenboog?

Bij de oorspronkelijke regenboog zijn de kleuren op de goede volgorde, namelijk: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Bij de tweede regenboog zijn de kleuren andersom. De buitenste laag is dan blauw en de binnenste laag is rood. De volgorde is dan dus andersom.

Wat is de kans op regenboog?

Er zijn bepaalde periodes tijdens de dag waarin er meer kans is op het ontstaan van een regenboog. Waterdruppels in de lucht en zonlicht kunnen er natuurlijk heel de dag zijn, maar de zon mag maximaal 42 graden boven de horizon staan om een regenboog te kunnen zien.

Volgorde van de kleuren van de regenboog / het spectrum: De hoofdletters staan voor de kleuren: Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo, Violet. Soms zie je een tweede regenboog, zwakker en groter.

Wanneer ontstaat de regenboog?

De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt of als er hoge vochtigheid is en de zon is erg fel. Als het licht door de regendruppels schijnt, wordt het licht gebroken en weerkaatst. Daardoor worden de kleuren apart zichtbaar. De regenboog is eigenlijk een cirkel.

Waarom staat de regenboog als symbool?

Waarom de regenboog als symbool? De regenboog staat voor diversiteit, de mens in al in zijn kleuren, in al zijn diversiteit. Het is sinds de jaren negentig het internationale symbool bij uitstek van de homogemeenschap geworden. Verder staat de regenboog voor verbinding van de aarde met de hemel en omgekeerd.