Hoe kom ik achter bloedgroep van mijn kind?

Hoe kom ik achter bloedgroep van mijn kind?

Een vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan hun kind door. Dit kan een A, B of O zijn. Samen bepaalt dit welke bloedgroep het kind heeft; A, B, AB of O….Bloedgroep doorgeven

  1. Iemand met AB heeft een A en een B.
  2. Iemand met bloedgroep A heeft ook 2 genen.
  3. Hetzelfde geldt voor bloedgroep B.

Wie bepaalt de bloedgroep?

Genen van ouders bepalend Je bloedgroep erf je van je ouders. Je vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan jou door. Dit kan een A, B of O zijn. De kopie van je vader bepaalt samen met de kopie van je moeder welke bloedgroep jij krijgt.

Hoe frequent komt elke bloedgroep voor?

In België komen de bloedgroepen O+ (38%) en A+ (34%) het vaakst voor. Zeldzamer zijn B+ (8,5%) en AB+ (4%). Bloed zonder resusfactor is veel minder frequent: O- (7%), A- (6%), B- (1,5%) en AB- (1%).

Wat gebeurt er als je de verkeerde bloedgroep krijgt?

In geval van toediening van bloed met een verkeerde bloedgroep gaan de antistoffen van de ontvanger de rode bloedcellen afbreken (acute hemolyse). Symptomen zijn dan koorts, rusteloosheid, pijn in de borst en onderrug, lage bloeddruk, ademnood, minder of niet plassen en bruinrode urine.

Wat gebeurt er bij een Transfusiereactie?

Bij een transfusiereactie is er een reactie tussen het donorbloed en het afweersysteem van de ontvanger. Het afweersysteem kan door verschillende bestanddelen van het bloed reageren. Er zijn twee soorten transfusiereacties. Dit is een reactie op bijvoorbeeld eiwitten in het bloedplasma.

Wat te doen bij Transfusiereactie?

Bij (vermoeden van) transfusiereactie altijd:

  1. Transfusie direct stoppen door een Kocher op de infuuslijn te zetten.
  2. Patiënt niet alleen laten.
  3. Controleren of het bloedproduct voor de betreffende patiënt bedoeld is.
  4. Direct contact op (laten) nemen met de behandelend arts over verdere behandeling.