Hoe is het huizentekort ontstaan?

Hoe is het huizentekort ontstaan?

Het huizentekort in Nederland is groot. De prijzen van woningen stijgen. Steeds meer starters hebben moeite om aan een betaalbare (huur- of koop)woning te komen. Het leek een mooie oplossing van het kabinet: vastgoedbeleggers met een zelfbewoonplicht weren uit de grote steden.

Waarom worden er zo weinig huizen gebouwd?

Nederland kwam door de volgende oorzaken aan het woningtekort: Bankencrisis – Door de bankencrisis van 2008 is er een tekort van bouwpersoneel ontstaan en zijn bouwbedrijven massaal failliet gegaan. Overheid – Voorheen maakte de overheid de beslissingen over huisvesting.

Waarom moeten er meer huizen gebouwd worden?

Natuurlijk moeten er huizen gebouwd worden, maar dat lost de woningnood minder snel op dan gedacht. Bouwen alleen helpt te weinig tegen het grote woningtekort. Om de woningcrisis snel en effectief aan te pakken zijn, naast meer bouwen, ook het reguleren van de financiering en de huurmarkt onmisbaar.

Wat zijn de oorzaken van de woningnood?

In dit artikel lopen we een aantal oorzaken langs.

  • Gezinsverdunning.
  • Huizen onder water.
  • Corporaties moesten op de centen letten.
  • Gehalveerde productie.
  • Het probleem staat nu pas op de agenda.
  • 1 miljoen nieuwe huizen, maar bouwen is te duur en gaat te langzaam.
  • Er is nog te weinig innovatie.
  • Heb je een vraag?

Hoe is de Wooncrisis ontstaan?

Er is een wooncrisis, omdat door politieke beslissingen over grond voor woningbouw en financiële en fiscale regels wonen duurder is geworden en mensen nauwelijks nog keuze hebben. Private partijen spelen daarin een rol, maar politieke beslissingen zijn daarbij leidend.

Hoeveel huizen tekort?

Nederland heeft op dit moment onvoldoende woningvoorraad voor het aantal mensen dat een woning zoekt. Eind augustus 2021 bedroeg de woningvoorraad 8.012.744 woningen, ten opzichte van 7.934.796 in augustus 2020. Een toename van ruim bijna 80.000 woningen, maar dat is niet genoeg.

Hoe groot is de Wooncrisis?

Hoewel er in de jaren daarna iets meer werd gebouwd, is het tekort aan woningen zeer groot. Op dit moment gaat het om een tekort van 331.000 woningen. Verwacht wordt dat dit aantal verder zal oplopen naar 419.000 in 2025. Mensen met een laag en gemiddeld inkomen komen steeds meer in de knel te zitten.

Waarom is er zoveel vraag naar huizen?

Er zijn economen die menen dat de schaarste bijvoorbeeld door de financiële crisis van 2008 komt, waarna de nieuwbouw van huizen lang stil heeft gestaan. En doordat zich meer mensen in Nederland vestigen dan dat er weggaan. De oplossing voor die schaarste (en dus voor de hoge prijzen) is dan vooral meer huizen bouwen.