Hoe dunner het onderhuids bindweefsel hoe sneller de opname van insuline?

Hoe dunner het onderhuids bindweefsel hoe sneller de opname van insuline?

Insuline wordt onderhuids (subcutaan) toegediend. Vanuit het onderhuids bindweefsel of vet wordt de insuline vervolgens gelijkmatig door de rest van het lichaam opgenomen. Insuline kan worden toegediend in de buik, dijen en billen. Uit iedere zone wordt de insuline met een andere snelheid door het lichaam opgenomen.

Wat is snelwerkende insuline?

Kort werkende insuline (gewone, zogenoemde ‘regular’ insuline) die een halfuur tot kwartier vóór de maaltijd wordt gebruikt (actrapid, humuline, insuman rapid). Deze insuline werkt zes tot acht uur. Middellang werkende insuline (matig langzaam opgenomen) die bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt (NPH-insuline).

Wat is de plaats van een insuline injecteren?

De plaats van insuline injecteren is afhankelijk van de soort insuline en de dikte van de vetlaag. Kortwerkende insuline werkt het snelst als het onder de buikhuid wordt geïnjecteerd. Wanneer de insuline maar heel geleidelijk zijn werk moet doen, dus bij langwerkende insuline, is het beter om te injecteren in bil of been.

Hoe verhoogt insuline de bloedsuikerspiegel?

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.

Wat zijn de doseringen van korte en middellange insuline?

Twee dagelijkse doseringen van korte en middellang actieve insuline. Deze worden gegeven voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd. De kortwerkende insuline helpt je lichaam bij de verwerking van glucose in de ochtend en avond. De middellang werkende insuline is actief in de namiddag en tijdens de nacht.

Hoe spuit je insuline in de huid?

Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.