Wie is de bedenker van judo?

Wie is de bedenker van judo?

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Voor de pedagoog Kano was Judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door Judo leer je positief omgaan met agressie.

Hoe noem je iemand die aan judo doet?

Het woord betekent ‘zachte weg (manier)’, waarbij het woordje do verwant is aan tao en naast de betekenis ‘manier’ ook de connotatie heeft van ‘levenspad’. Een beoefenaar van judo heet een judoka. Judo is een uitgegroeid tot een wedstrijdsport die wereldwijd beoefend wordt, en is tevens een olympische sport.

Hoe oud is judo?

Judo is van oorsprong een Japanse zelfverdediging kunst die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano (1860-1932). Judo betekend letterlijk ‘de zachte weg’. Het woord bestaat uit 2 delen –ju- betekend wat zacht of meegevend en –do- staat voor weg of pad.

Wie heeft 12e dan?

De allerhoogste graad in het judo, de 12e DAN (een 11e bestaat niet) is voorbehouden aan de grondlegger van het judo, Jigoro Kano.

Wat is judo voor sport?

Judo is een Japanse verdedigingssport. Deze sport is ongeveer 120 jaar geleden ontwikkeld door de japanner Jigoro Kano. Hij wilde een wedstrijdsport ontwikkelen die ongevaarlijk was en ook veel plezier zou schenken. Vertaald naar het Nederlands betekent judo dan ook “de zachte weg”.

Wat mag niet bij judo?

Deze is voor de volgende lichte overtredingen:

  • Niet op de juiste wijze vastpakken van de tegenstander.
  • Niet actief zijn en te lang wachten om een aanval te maken.
  • De tegenstander met gestrekte armen weerhouden om te judoën.
  • De tegenstander vastpakken met een éénzijdige pakking zonder een aanval te maken.

Hoe wordt Judo gespeeld?

Zonder je tegenstander te blesseren probeer je hem te overmeesteren. Judo is een sport waarbij je de krachten van de ander benut en hem of haar te “vloeren”. Dat is ook de betekenis van “Ju”, wanneer de tegenstander trekt moet je niet terugtrekken maar juist duwen. Judo kan door iedereen beoefend worden.

Hoeveel judo zijn er in Nederland?

Zo’n 80.000 tot 120.000 mensen beoefenen aikido, jiujitsu en/of judo bij een van de 650 JBN clubs in Nederland. Ongeveer 37.000 van die budoka’s zijn lid van de JBN. Dat ledenaantal is door de jaren heen flink afgenomen en komt nu op een punt dat we vanuit de bond aan de noodbel trekken.