Inhoudsopgave
Wie betaalt de kerk?
Antwoord: Het beheer van de gebouwen en goederen, de betaling van het traktement van de predikant en de vergoedingen voor de preekvoorziening etc. worden betaald uit de vaste vrijwillige bijdragen van de gemeenteleden en de opbrengsten van de collecten voor de kerk.
Hoe worden kerken gefinancierd?
Kerkgebouwen worden gefinancierd door de kerkgemeenschappen zelf. Overheidsfinanciering vindt wel plaats, maar slechts op de volgende, indirecte, wijze. In de eerste plaats worden vele kerkgebouwen, in het bijzonder christelijke kerken, aangemerkt als monumenten.
Hoeveel subsidie krijgt kerk?
De katholieke kerk krijgt in Vlaanderen 90 procent van de subsidies, goed voor zo’n 76 miljoen euro. En dat terwijl de islam zo’n 350.000 euro krijgt. Een complete scheeftrekking tussen het aantal gelovigen enerzijds en het overheidsgeld anderzijds.
Hoeveel kost kerk?
Gemiddeld gaat het om 500.000 euro. De Evangelisch Lutherse Kerk in Stadskanaal leverde 35.000 euro op oftewel maar 61 euro per vierkante meter. Dit gebouw is getransformeerd in woningen. De Baptistenkerk in Haarlem bracht een stuk meer op: 2,1 miljoen euro ofwel 2.589 euro per vierkante meter.
Hoe weet ik of ik nog ingeschreven sta bij de kerk?
Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) in je woonplaats, dit is om te voorkomen dat je gegevens worden opgevraagd door kerkelijke instanties. Centrale Administratie Kerkgenootschap. SILA – Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie.
Waarom hoeft de kerk geen belasting te betalen?
De meest gangbare kerken in Nederland betalen geen belasting over schenkingen of inkomsten uit erfenissen. Zij hebben de zogenaamde ANBI-status. Dat wil zeggen dat zij een Algemeen Nut nastreven. Voor de centraal georganiseerde geloven is er een zogenaamde groepsbeschikking afgegeven.
Hoeveel geld heeft de kerk?
Geschat wordt dat 22% van alle onroerend goed, ongeveer 115.000 panden, in Italië aan de RK kerk behoort. Het gaat om in totaal 1,1 miljard vierkante meter, met een geschatte waarde van €1200 miljard. Ook buiten Italië bezit de kerk grond en panden. Zelfs op de duurste locaties in Londen, Parijs, Zürich en New York.