Welke varistor kiezen?

Welke varistor kiezen?

De scherpte van de knik in de karakteristiek is afhankelijk van het materiaal: bij zinkoxide-varistors is er sprake van een scherper gedefinieerde knik dan bij siliciumcarbideexemplaren. Titaniumoxide-varistoren onderscheiden zich omdat ze ook met een relatief lage kniespanning (v.a. 2,7 V) geleverd worden.

Wat is de functie van een varistor?

Varistoren beschermen circuits in IC’s en andere apparaten tegen elektrostatische ontladingen, spanningspieken en andere transiënten zoals blikseminslag. Bij gebruik is het alleen nodig om de varistor aan te sluiten op het beschermde IC- of apparaatcircuit.

Welke beveiliging maakt gebruik van varistors?

Varistors worden vaak toegepast als overspanningsbeveiliging, onder andere in bliksembeveiliging. Ook worden ze gebruikt om de spanningspieken bij het in en uitschakelen van inductieve (spoel) belastingen te voorkomen.

Wat is een VDR?

Een spanningsafhankelijke weerstand (Engels: Voltage Dependent Resistor, afgekort VDR, ook varistor) is een weerstand waarvan de waarde varieert met de spanning die wordt aangelegd over de weerstand.

Hoe werkt een LDR sensor?

Een lichtgevoelige weerstand of LDR (light-dependent resistor) is een elektrische component waarvan de weerstand beïnvloed wordt door de hoeveelheid licht die erop valt. De weerstandswaarde van een LDR wordt kleiner, naarmate de LDR sterker wordt belicht. Hierdoor kan de waarde van de weerstand sterk variëren.

Wat is impedantie elektriciteit?

Impedantie is het begrip waarmee in de elektrotechniek de weerstand wordt aangegeven die een wisselstroom ondervindt in een geleider. Kort gezegd is het een wisselstroomweerstand. Die weerstand is het gevolg van de eigenschappen die de geleider heeft.

Waar wordt een NTC voor gebruikt?

De NTC kan gebruikt worden als sensor voor een weerstandsthermometer, waarbij de niet-lineaire karakteristiek gecompenseerd dient te worden voor een voldoende nauwkeurige meting. Het meetbereik is niet bijster groot, gewoonlijk van -40 tot 150 °C, maar voor huis-, tuin- en keukentoepassingen kan het voldoen.

Hoe een LDR aansluiten?

De opstelling is erg eenvoudig: In woorden: Verbindt de +5V van de Arduino aan 1 van de pinnen van de LDR (een LDR is niet aansluit gevoelig). Verbindt de andere pin van de LDR met A0 (een analoge pin van de Arduino) en een van de pinnen van de 100KΩ weerstand.

Hoe werkt een NTC?

De afkorting NTC staat voor negatieve temperatuur coefficient. Een NTC is een type weerstand waarvan de waarde daalt als de temperatuur toeneemt. Dus: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de weerstand. Voor de NTC die in deze proef gebruikt werd, is het verband tussen temperatuur en weerstand weergegeven.

Wat betekent hoge impedantie?

Welke impedantie voor welke toepassing? Zoals hiervoor beschreven is het zo dat hoe hoger de impedantie van de hoofdtelefoon, hoe meer vermogen de versterker van je toestel moet leveren.

Wat is het verschil tussen NTC en PTC?

De temperatuur-weerstandscoëfficiënt is de parameter die bepaalt of de variatie in de resistiviteit positief (PTC: positieve temperatuurcoëfficiënt) of negatief (NTC: negatieve temperatuurcoëfficiënt) is. Bij een NTC thermistor zal de interne weerstand afnemen naarmate de gemeten temperatuur stijgt.