Welke stoornissen komen vaak samen voor met ODD en CD?

Welke stoornissen komen vaak samen voor met ODD en CD?

ODD en CD gaan vaker dan gemiddeld samen met andere psychiatrische stoornissen of ernstige problemen. Bij deze kinderen komen vaker dan gemiddeld voor: ADHD, stemmings- en angststoornissen, cognitieve problemen, syndroom van Gilles de la Tourette, autismespectrumstoornissen, emotionele stoornissen en middelenmisbruik.

Welke behandeling bij ODD?

Over het algemeen bestaat de behandeling in eerste instantie uit psychotherapie voor het kind en de ouders. Het is ook belangrijk dat de school zich verdiept in de kenmerken van ODD of CD. Verder kunnen ouders begeleiding krijgen bij de opvoeding, en het kind gedragstherapie.

Wat is het verschil tussen CD en ODD?

ODD is een afkorting van het Engelse Oppositional Defiant Disorder. In Nederland spreken we van een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. CD is een afkorting van het Engelse Conduct Disorder. De Nederlandse term hiervoor is (antisociale) gedragsstoornis.

Wat is een oppositionele stoornis?

Men spreekt van een oppositionele-opstandige stoornis (Oppositional Defiant Disorder – ODD) of een normoverschrijdend-gedragsstoornis (Conduct Disorder – CD) wanneer jongeren zich gedurende langere tijd herhaaldelijk tegendraads, antisociaal of agressief gedragen. Met andere woorden:

Wat is een Odd stoornis?

Het is een onbekendere stoornis dan bijvoorbeeld ADHD, maar komt redelijk vaak voor bij kinderen. ODD is een lastige stoornis, een kind met ODD is opstandig, dwars en driftig. Het kind is daardoor zeer moeilijk opvoedbaar en komt problemen tegen in de omgang met vriendjes, op school en thuis.

Hoe wordt de diagnose Odd gesteld?

De diagnose ODD kan gesteld worden aan de hand van beschrijving van het gedrag van een kind door de ouders, verzorgers of leerkrachten. Dit in combinatie van observatie van het gedrag van het kind is voldoende om de diagnose ODD te stellen. De diagnose ODD wordt gesteld door de kinder-en jeugdpsychiater.