Inhoudsopgave
Welke regeling geldt uitsluitend in Nederland?
Wetten die voor het hele Koninkrijk gelden, heten Rijkswetten. Alle andere onderwerpen zijn landsaangelegenheden en worden door elk van de landen afzonderlijk behartigd. Als een Rijkswet alleen geldt voor 2 of meer landen binnen het Koninkrijk heet dit een consensus Rijkswet.
Welke organen bezitten regelgevende bevoegdheid?
Wie heeft wetgevende bevoegdheid?
- regering en Staten-Generaal gezamenlijk (art. 81 Grondwet).
- de regering (art. 89 Grondwet);
- Provinciale Staten (art. 127 Grondwet);
- de gemeenteraad (art.
- algemene besturen van waterschappen (art.
- besturen van openbare lichamen voor beroep en bedrijf (art.
- andere openbare lichamen (art.
Waarom heeft de wetgever geregeld dat delegatie aan ondergeschikten niet is toegestaan?
7.18 De reden waarom delegatie aan ondergeschikten naar onze mening niet moet worden toegestaan is gelegen in het feit dat in een ondergeschiktheidsrelatie het wezenskenmerk van delegatie, te weten zelfstandige bevoegdheidsuitvoering ontbreekt.
Wat zijn regelgevende bevoegdheden?
Regelgevende bevoegdheden worden aan een zelfstandig bestuursorgaan uitsluitend toegekend: voor zover het organisatorische of technische onderwerpen betreft; of. in bijzondere gevallen mits voorzien is in de bevoegdheid tot goedkeuring van de regeling door een minister.
Wat valt er onder wet en regelgeving?
In het onderdeel Wet- en regelgeving vindt u de verdragen, wetten, ministeriële regelingen, algemene maatregelen van bestuur en andere koninklijke besluiten, regelgeving van zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) en de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO) en de wetten en regels die per 10-10-2010 van kracht zijn …
Wat houdt de hiërarchie van wetgeving in?
De relatie tussen soorten regelgeving is hiërarchisch, van algemeen naar specifiek en van hoger naar lager. Hoe hoger een regeling staat in deze hiërarchie, des te omslachtiger de procedure om die regeling vast te stellen (of te wijzigen).