Inhoudsopgave [hide]
Welke radioactieve stralingen zijn er?
Er zijn drie verschillende soorten ‘radioactieve’ straling: alfa-, bèta- en gammastraling. Alle drie kunnen ze schadelijk zijn bij lange of regelmatige blootstelling of een hoge dosis. Alfastraling bestaat uit relatief grote en zware deeltjes die vrijkomen uit een vervallend atoom.
Welk orgaan zorgt voor stofwisseling?
Hormonen worden door klieren in ons lichaam gemaakt. Eén van die klieren is de alvleesklier. Naast alvleeskliersappen die bij de spijsvertering gebruikt worden, maakt deze klier dus ook hormonen. Deze hormonen spelen een rol bji de stofwisseling van glucose.
Wat is verbranding biologie?
Verbranding is een scheikundig proces. Het is een afbraakproces. Voor verbranding in de cellen van het lichaam van mens en dier en plant zijn nodig een brandstof (Glucose) en zuurstof (O2). Bij verbranding komen koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) en energie vrij.
Welke 4 stralingen zijn er?
De kernmerken zijn voor allemaal uniek:
- Alfastraling. Deze straling komt voort uit een atoomkern en is een deeltje dat bestaat uit twee protonen en twee neutronen.
- Bètastraling.
- Gammastraling.
- Röntgenstraling.
Wat voor soort stralingsbronnen zijn er?
Ioniserende straling komt aan zijn energie door verval binnen atomen of atoomkernen. De belangrijkste soorten ioniserende straling zijn alfa-, bèta-, gamma- en röntgenstraling. · De minst gevaarlijke, alfastraling, ontstaat door alfaverval. Deze straling bestaat uit alfadeeltjes: twee protonen en twee neutronen.
Waar wordt de stofwisseling door beinvloed?
Genen (zoals hierboven uitgelegd). Hoeveelheid spiermassa: hoe hoger deze is, hoe meer je verbrandt. Leeftijd: over het algemeen neemt de spiermassa af als je ouder wordt. Lichaamssamenstelling: hoe groter het oppervlak hoe meer energie nodig is om dit in stand te houden.