Welke planeet heeft rode vlek?

Welke planeet heeft rode vlek?

De zogenoemde Great Red Spot is een gigantische storm die al tientallen jaren woedt op Jupiter – de vijfde planeet in het zonnestelsel na Mercurius, Venus, Aarde en Mars. De vlek ziet er van hier misschien wel klein uit, maar is in werkelijkheid twee tot drie keer zo groot als onze aarde.

Hoe is de Rode Vlek op Jupiter ontstaan?

Deze vlek is ontstaan door versmelting van drie al aanwezige ovale witte vlekken tussen 1998 en 2000.

Welke planeet is er leven?

Wetenschappers zoeken ook naar krioelende microbes op Mars, op de Jupitermanen Europa en Ganymedes, en op de Saturnusmanen Enceladus en Titan. Tot op heden is de aarde de enige planeet waar leven bekend is.

Wat is de temperatuur van Jupiter?

Op basis van de hoeveelheid zonlicht die de gasreus Jupiter ontvangt, zou je in de bovenste atmosfeer een kille temperatuur van -73 °C verwachten. Maar uit metingen blijkt dat het er een zinderende 426 °C is.

Hoe is de storm op Jupiter ontstaan?

Deze vlek is ontstaan door versmelting van drie al aanwezige ovale witte vlekken tussen 1998 en 2000. Hij steekt net als de grote rode vlek uit boven het bovenste wolkendek. Bij de vorming deed de vlek dit nog niet en daardoor is hij pas later ontdekt.

Wat is de oorzaak van rode vlekken?

Bij mensen die alleen rode vlekken hebben op een deel van het lichaam moeten we denken aan een lokale uitwendige oorzaak. Een voorbeeld van dit laatste is een contactallergie op een haarverfstof, waarbij de rode vlekken beperkt zijn tot de haargrenzen, nek, voorhoofd en de hoofdhuid.

Wat is een rode vlek in het oog?

Ineens een rode vlek in het oog duidt op een bloeduitstorting op het oogwit (subconjunctivale bloeding), welke ontstaat wanneer een bloedvat barst. Een subconjunctivale bloeding verschijnt als een helderrode of donkerrode vlek op het oogwit of sclera. Het gaat hierbij om een bloeding onder het oogbindvlies.

Wat kunnen rode vlekken optreden in de huid?

Rode vlekken kunnen ook optreden in het kader van een ontstekingsziekte van de huid, waarbij het afweersysteem ontspoord is (bijv. een allergie) of tegen de eigen huid gekeerd is (auto-immuunziekte). Voorbeelden zijn. atopisch eczeem. allergie voor voedingsmiddelen. contactallergie. dauwworm. erythema annulare. erythema multiforme.

Wat is een rode vlekje in een ei?

Rode vlekje is een blood spot Het rode vlekje in sommige eieren noem je een ‘blood spot’. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende ‘afwijking’ in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.