Inhoudsopgave
Welke dieren communiceren met gebaren?
Zo was er al bekend dat alle wilde mensapen (bonobo’s, chimpansees, gorilla’s en orang-oetans) gebaren gebruiken om te communiceren.
Welk dier heeft de meeste zintuigen?
Hier volgen een paar dieren die hun zintuigen op een bijzondere manier gebruiken om hun maaltijd te vinden.
- Haaien. De aarde wordt omgeven door een magnetisch veld.
- Vlinders. Vlinders kunnen proeven met hun poten.
- Vleermuizen.
- Slangen.
- Olifanten.
- Cicaden.
- Honden, katten, vossen en antilopen.
- Zalmen.
Welke dieren proeven met hun voeten?
Vlinders proeven met hun voeten. De stampvoeters gebruiken hun uitrolbare tong alleen maar om nectar mee op te slurpen. 2. Dolfijnen noemen elkaar bij naam.
Wat zijn de 4 vragen van Tinbergen?
Bij gedragsonderzoek probeert men altijd de vier vragen van Tinbergen (1907-1988, etholoog) te beantwoorden. Dat zijn: Functie, Mechanisme, Ontwikkeling en Evolutie.
Welk dier communiceert met kleur?
De dieren staan bekend om hun speciale kracht: ze kunnen van kleur veranderen. Dat is niet alleen heel handig wanneer je je wilt verstoppen voor een roofdier, maar ook als communicatiemiddel. De inktvissen kunnen hun lichaam verschillende gekleurde patronen geven, waarbij ieder patroon weer een andere betekenis heeft.
Welke dieren communiceren met gezichtsuitdrukking?
Het meest bekend is de mimiek bij mensapen, maar ook gewone apen, hond- en katachtigen maken gebruik van gelaatsuitdrukkingen. Het gaat telkens om sociale dieren, om zich als een individu in een groep te onderscheiden. Ze hebben geen woorden om hun emoties uit te drukken en daarom gebruiken ze lichaamstaal en mimiek.
Welk dier kan goed voelen?
Apen hebben empathie Neem empathie. Dieren kunnen zich inleven in de gevoelens van een soortgenoot. Apen vlooien een ander bijvoorbeeld als die net een gevecht verloren heeft. Empathie komt ook voor bij onder meer muizen, varkens, eksters, kippen en olifanten.
Wat heeft Niko Tinbergen onderzocht?
De Nederlander Nikolaas Tinbergen is één van de grondleggers van de ethologie: het onderzoek naar diergedrag. In 1973 ontving hij dan ook de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn onderzoek aan diergedrag.