Wat zit er in een ozonlaag?
Deze straling zit in de stralen van de zon en zorgt ervoor dat je huid verbrandt als je te lang in de zon zit. De ozonlaag is een laag lucht waar veel ozon in voorkomt. Ozon beschermt ons tegen de gevaarlijke stralen van de zon. De ozonlaag bevindt zich op een afstand van 15 tot 45 kilometer van de aarde.
Welke planeten hebben een ozonlaag?
Astronomen hebben een verre planeet ontdekt met een soort zonnefilter. De planeet genaamd WASP-33 heeft een atmosfeer met een speciale laag waarin licht van een nabijgelegen ster wordt geabsorbeerd. Het zonnefilter is vergelijkbaar met de stratosfeer rond de aarde, waarin zich de ozonlaag bevindt.
Wat is een ozonlaag?
De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer en omvat de gehele aarde. Daarom spreekt men van een ‘ozonlaag’, waarbij ‘ozonschil (d)’ wellicht een beter woord zou zijn. UV-B straling met een golflengte van 280-3. Figuur V4-1.
Wat zijn de stoffen die de ozonlaag aantasten?
Veel stoffen die de ozonlaag aantasten, zijn ook krachtige broeikasgassen. Veel van deze stoffen blijven nog tientallen tot honderden jaren in de atmosfeer aanwezig en zullen dus in die periode blijven bijdragen aan het versterkte broeikaseffect. Zowel door verdunning van de ozonlaag als door uitstoot van broeikasgassen koelt de stratosfeer af.
Hoe ontstaat ozonvorming?
Ozon wordt van nature gevormd en afgebroken door de uv-straling van de zon. De ozonvorming vindt plaats in de atmosfeer, wanneer de uv-stralen van de zon zuurstofmoleculen (O2) splijten tot zuurstofatomen (O), die vervolgens met elkaar reageren en ozon (O3) vormen.
Welke ozonlaag absorbeert de ultraviolette straling?
De ozonlaag absorbeert de kortgolvige ultraviolette straling van de zon en beschermt ons daarmee tegen de gevaarlijke zonnestralen. Vooral de schadelijke uv B- en uv C-straling wordt door de ozonlaag afgevangen. In gebieden waar er gaten in de ozonlaag zitten, is de ultraviolette straling op het aardoppervlak hoger.