Inhoudsopgave
Wat zijn Verzadigingshormonen?
Leptine wordt ook wel het ‘verzadigingshormoon’ genoemd, want de belangrijkste functie is om aan je hersenen door te geven dat je voldoende gegeten hebt. Leptine komt vrij uit vetcellen in het vetweefsel. Hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine je aanmaakt, dus hoe minder je hoeft te eten.
Wat is het hongerhormoon?
Ghreline is een hormoon dat betrokken is bij het opwekken van je hongergevoel. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline. Ghreline wordt grotendeels geproduceerd in de maag en in kleine hoeveelheden in de alvleesklier, dunne darm en hersenen.
Waarom blijf ik honger houden?
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo’n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Wat doet het hormoon ghreline?
Ghreline (in de volksmond ook het hongerhormoon) is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. De naam komt van growth hormone-releasing peptide. Het is dus een peptide dat aanzet tot vrijgeving van groeihormoon.
Wat is van invloed op de aanmaak van ghreline?
Altijd trek door ghreline Het gevolg: je eet meer dan je nodig hebt. Ook stress, slaaptekorten en onregelmatige eettijden hebben invloed op je ghrelinelevels. Het gevolg is dat veel mensen te veel van dit hongerhormoon aanmaken. Dat leidt in de meeste gevallen vroeg of laat tot overgewicht.
Zal de ghreline secretie na een maagverkleining dalen of stijgen?
Mensen met anorexia nervosa vertonen een hoger peil ghreline. De verklaring luidt, dat het lichaam met ghreline de storing probeert op te heffen. Bij slanke mensen vertoont ghreline een stijging ’s morgens en een daling naar de avond toe.