Wat zijn tabletten met vertraagde afgifte?

Wat zijn tabletten met vertraagde afgifte?

De term wordt gebruikt voor een medicijn waarbij de werkzame stoffen niet in één keer vrijkomen, maar juist wat langzamer in het lichaam worden afgegeven. In plaats van ‘retard’ kan er bijvoorbeeld ook ‘MGA’ (Met gereguleerde afgifte), ‘MVA’ (Met vertraagde afgifte) of ‘slow release’ op het medicijndoosje staan.

Wat betekent XR achter een tablet?

Tabletten met verlengde afgifte (te herkennen aan XR): slik de tablet in zijn geheel door zonder te kauwen. Deze tabletten mogen niet met voedsel worden ingenomen.

Waarom mag je niet kauwen op medicijnen?

De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken.

Waarom mag je een maagsapresistente tablet niet malen?

Om dit te voorkomen, zijn deze medicijnen voorzien van een maagzuurresistente laag (aangeduid met de letters MSR oftewel maagsapresistent) die pas oplost in de darmen. Zou je nu zo’n tablet breken of vermalen, dan gaat de resistente laag verloren en bereikt het medicijn de darm niet meer.

Hoe kun je voorkomen dat je fouten maakt bij het aanreiken van de medicatie?

Let op dat de medicijnen goed bewaard worden.

  • Zorg ervoor dat je ongestoord kunt werken met medicatie.
  • Houd bij het roosteren rekening met medicatieveiligheid.
  • Dubbele controle van risicovolle medicijnen is voor de veiligheid van de cliënt.
  • Meld altijd medicatiefouten.
  • Bronnen en meer lezen.
  • Welke medicijnen mag je niet vermalen?

    Medicijnen met gereguleerde afgifte Ook zie je soms de afkorting MGA (met gereguleerde afgifte) of MVA (met vertraagde afgifte). Door deze medicijnen te breken of te vermalen, gaat de gereguleerde afgifte verloren en komt de totale hoeveelheid medicijn in een keer vrij.

    Wat zijn Enteric coated tabletten?

    Enterisch omhulde geneesmiddelen. afkorting: E.C (enteric coated) Enterisch omhulde preparaten worden gebruikt om het direct etsend effect op de maagmucosa of om degradatie van het geneesmiddel door bijvoorbeeld maagzuur te vermijden.