Inhoudsopgave
Wat zijn Gistbultjes?
Gistpuistjes, ofwel de Latijnse benaming ‘pityrosporum folliculitis’, wordt veroorzaakt door een gist (malassezia). Bij overmatige groei van deze gist kunnen de haarzakjes ontstoken raken. Hierdoor ontstaan bultjes. De oorzaak van de overmatige gistgroei is nog niet precies duidelijk.
Hoe kom je snel van gistpuistjes af?
De verspreiding of toename van gistpuistjes kan worden geremd door speciale crèmes die ketoconazol of seleensulfide bevatten. Deze zijn verkrijgbaar op recept via de huisarts. Helaas blijkt maar al te vaak dat ook medicinale aanpak vaak maar beperkt effect hebben en ook slechts een tijdelijk effect hebben.
Hoe verwijder je gistpuistjes?
Houd wat schoonmaakdoekjes bij de hand zodat je er een gewoonte van maakt om zweet en talg af te vegen, in ieder geval tot je gaat douchen. Vooral doekjes met ingrediënten zoals salicylzuur kunnen mogelijk verstopte poriën helpen verminderen.
Wat werkt tegen hormonale acne?
Hormonale acne is goed te behandelen met fyto-oestrogenen. Dit zijn natuurlijke, plantaardige hormonen die op een veilige manier acne-uitbarstingen kunnen tegengaan. Fyto-oestrogenen zorgen ervoor dat de overproductie van olie wordt tegengegaan waardoor bacteriën geen kans meer krijgen.
Hoe doe je puistjes op je neus?
Puistjes op je neus duiden meestal op een slecht dieet, een slechte bloedsomloop of darmproblemen, zoals bij obstipatieof een opgeblazen gevoel. Als je last hebt van puistjes op je neus, probeer dan gezonder en minder zout te eten. Verwijder daarnaast iedere avond je make-up (ook van je neus!) voordat je gaat slapen.
Hoe voorkom je puistjes in de huid?
Een hydraterende crème kan de huid verzorgen en kan puistjes voorkomen. Als de huid goed gevoed is hoeft de huid zelf minder talg aan te maken om bepaalde voedingsstoffen te compenseren en is de kans op puistjes kleiner. Let er wel op dat je altijd milde verzorgingsproducten zonder alcohol, zeep of parfum gebruikt.
Wat is de onderhuidse puist?
Er zijn onderhuidse puisten en er zijn bovenhuidse puisten, ze zitten met name op het gezicht, de rug en en de schouders. Puistjes komen vooral in de puberteit en de zwangerschap voor.