Inhoudsopgave
Wat zijn de kernsymptomen van ADHD?
De kernsymptomen van ADHD (aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit) kunnen bij het ene kind meer of minder aanwezig zijn dan bij het andere. Er worden drie vormen onderscheiden: Het overwegend onoplettende beeld (ADD): deze kinderen en jongeren hebben vooral moeite met de aandacht en concentratie.
Wanneer wordt de diagnose ADHD vastgesteld?
De diagnose ADHD wordt vastgesteld als uw kind blijvend last heeft van onoplettendheid en/of hyperactiviteit-impulsiviteit. Daarbij geldt: Voor het 12e levensjaar waren er al verschillende kenmerken te zien. Het gedrag is aanwezig op minstens twee terreinen, zoals thuis, op school en bij vrienden.
Wat is de behandeling van ADHD?
Een ADHD behandeling bestaat uit verschillende delen: psycho-educatie, ADHD medicatie, coaching en psychotherapie. Indien je naast ADHD ook last hebt van bijvoorbeeld een angst- of stemmingsstoornis, dan krijg je een aangepaste behandeling. In het geval van ADHD behandeling bij kinderen ontvangen ook de ouders hulp.
Wat zijn de oorzaken van ADHD?
ADHD is een gedragsstoornis die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een onevenwicht in de aanmaak van bepaalde boodschappers (transmitters) in de hersenen. Erfelijke factoren spelen een dominante rol in het ontstaan van ADHD. Bij ruim 80% van de kinderen vindt men een erfelijke factor.
Wat zijn de gedragingen van kinderen met ADHD?
Kinderen met ADHD vallen je als leerkracht op in de klas. Ze vertonen een aantal gedragingen die kenmerkend zijn voor hun (ontwikkelings)stoornis. Overigens is onderstaand gedrag ook gedrag dat je bij veel andere kinderen kunt waarnemen.
Wat zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen met ADHD?
ADHD komt vaker voor met een andere stoornis dan dat het alleen voorkomt. Kinderen met ADHD hebben ook vaak DCD(50%) of ODD (40 – 60 %), ASS(25%), angststoornissen(34%) of depressie(4%) en leerstoornissen als dyslexie, dyscalculie, TOS, enz. Deze kinderen lopen dus vaak tegen meer moeilijkheden op dan hun ADHD alleen.