Wat zijn de functies van Apollo?

Wat zijn de functies van Apollo?

Apollo was een veelzijdige god, niet alleen van de zon en het licht, maar ook van de herders, met hun kuddes, de waarheid, het goede, het schone, de (dicht)kunst, de muziek, de cultuur, de profetie, medicijnen, de genezing en het recht. Hij zorgde voor orde en rust en hield de rechtspraak in de hand.

Wie is de moeder van Apollo?

“Artemis is de Griekse godin van de jacht.” De vrouw van Zeus, Hera, ontdekte dat Leto zwanger was van Zeus en liet Leto naar het drijvende eiland Delos verbannen. Het eiland was omringd door zwanen. Artemis werd het eerst geboren en hielp daarna haar moeder bij de geboorte van Apollo.

Waar is Apollo aan te herkennen?

Zijn attributen waren een pijl en een boog, omdat hij als zonnegod met zijn pijlen ook verderf kon zaaien. Ook wordt hij afgebeeld als god van de muziek met een lauwerkrans en een citer die hij bespeelde met een plectrum.

Hoe heet Apollo bij de Romeinen?

Maar het was vooral Phoebus Apollo – later vereenzelvigd met Sol Invictus – die als zonnegod door de Romeinen werd vereerd. Hij zou de patroon worden van de Augusteïsche periode, die men ook wel gouden of Apolloneïsche periode noemde.

Wat waren de goden van Apollo en Apollo?

Apollo ( Oudgrieks: Ἀπόλλων, Apóllôn, of Ἀπέλλων, Apéllôn) was een van de belangrijkste godheden van de Griekse mythologie. Zijn eredienst was van alle goden het wijdst verspreid onder het Griekse volk en genoot het hoogste aanzien. Onder de verlatiniseerde naam Apollo raakte hij bekend in Rome.

Wanneer kwam Apollo op voor Zeus?

Apollo was de zoon van Zeus en zijn minnarres Leto. Hij kwam al op jonge leeftijd op voor zijn moeder toen die door de wettige echtgenoot van Zeus werd belaagd. Hij doodde de Python van Delphi en kwam zo in bezit van het orakel van Delphi. Hij was onder andere de god van de muziek en hielp hiermee Poseidon met het bouwen van de muren om Troje.

Wat zijn de attributen van Apollo?

Zijn attributen waren een pijl en een boog, omdat hij als zonnegod met zijn pijlen ook verderf kon zaaien. Ook wordt hij afgebeeld als god van de muziek met een lauwerkrans en een citer die hij bespeelde met een plectrum. Links: Apollo. Rechts: Delphi Foto van Cynthia.

Wat was een Apollo God in de mythologie?

Apollo (Oudgrieks: Ἀπόλλων, Apóllôn, of Ἀπέλλων, Apéllôn) was een van de belangrijkste godheden van de Griekse mythologie. Zijn eredienst was van alle goden het wijdst verspreid onder het Griekse volk en genoot het hoogste aanzien. Onder de verlatiniseerde naam Apollo raakte hij bekend in Rome.

Met wie was Apollo getrouwd?

Behalve zijn avonturen met vrouwen hield de god er ook relaties met mooie mannen op na waarvan de meest bekende die met Hyakinthos en Kyparissos zijn. Toen ze tot grote droefheid van Apollo waren gestorven, heeft hij de eerstgenoemde in een bloem veranderd (gelijkend op onze hyacint), de tweede in een boom, de cipres.

Wat is de Romeinse naam van Apollo?

Diana, als equivalent van Artemis, gold als zijn tweelingzuster. Maar het was vooral Phoebus Apollo – later vereenzelvigd met Sol Invictus – die als zonnegod door de Romeinen werd vereerd. Hij zou de patroon worden van de Augusteïsche periode, die men ook wel gouden of Apolloneïsche periode noemde.

Hoe is Apollo dood gegaan?

Uit woede om de dood van zijn dochter stak Phlegyas eigenhandig de tempel van Apollo in Delphi in brand. Wat het lot van Ischys betreft lopen de bronnen uiteen. Sommigen beweren dat hij werd gedood door de bliksem van Zeus, terwijl anderen zeggen dat Apollo zelf hem neerschoot.

Waarin is Apollos liefde veranderd?

De god Apollo besloot dat als ze niet zijn vrouw kon zijn, dat de laurier dan maar een aan hem gewijde boom moest zijn. Van de bladertakken maakte hij een krans die hij altijd op zijn hoofd zou blijven dragen.

Waar komt de naam Apollo vandaan?

Apollo (in het Oudgrieks: Apollon) is de Griekse en Romeinse god van de muziek en de zon. Apollo is de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis. Apollo was één van de belangrijkste goden die vereerd werd. Zijn Romeinse variant heette ook Apollo.

Wat betekend Apollo?

Griekse god van het licht, de kunsten en genezing, door de Romeinen ook Apollo genoemd. Attributen: lier, pijl en boog, gouden strijdwagen met paarden, lauwerkrans of kroon.

Wie doodde Apollo Creed?

Carl Weathers (New Orleans (Louisiana), 14 januari 1948) is een Amerikaans acteur en voormalig American Football-speler.

Hoe zag Apollo er uit?