Wat was de belangrijkste reden voor de Grieken om kolonien te stichten?

Wat was de belangrijkste reden voor de Grieken om koloniën te stichten?

Het belangrijkste motief tot kolonisatie was toen om de Griekse cultuur onder de veroverde gebieden te verbreiden door er Griekse steden te stichten. Tot in Afghanistan (Grieks-Bactrisch koninkrijk) en Pakistan (Indisch-Griekse koninkrijk) werden Griekse steden gesticht.

Wat is de oorzaak van de verspreiding van de Griekse cultuur?

De Romeinen konden alleen het zuiden van Nederland veroveren. De Griekse cultuur heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. De Griekse cultuur was, dankzij Alexander de Grote, verspreid over een groot gebied dat helemaal tot aan Egypte reikte. In dit gebied had men de deze cultuur overgenomen.

Wat handelde de Grieken?

De oude grieken importeerden vooral graan, specerijen, stoffen metalen en scheepsbouw materialen zoals hout en pek. En ze exporteerden vooral wijn, aardewerk en olijfolie.

Waarom was kolonisatie nodig?

Er was te weinig vruchtbare grond. In de poleis (meervoud van polis) groeide de bevolking, daarom moesten de Grieken koloniseren. Door de kolonisatie handelde ze meer, daardoor groeide de groep handelaren. Omdat er meer handelaren waren wouden ze ook wat te zeggen hebben.

Waar hadden de oude Grieken kolonies?

II. De georganiseerde vestiging van Grieken uit Hellas in nieuwe nederzettingen op de noordkust van de Aegeïsche Zee, langs de kusten van de Zwarte Zee, op Sicilië, in Zuid-Italië, Acarnanië, Epirus, Illyrië, Noord-Afrika, Zuid-Frankrijk en Spanje (tussen ca. 750 en ca. 550 vC).

Waar komen de Grieken vandaan?

Het oude Griekenland (Oudgrieks: Ἑλλάς; Latijn: Græcia) was een cultuurregio op het Balkanschiereiland en op de eilanden in de Egeïsche Zee, waaraan sinds 3000 v. Chr. rijke hoogstaande culturen voorafgingen, zoals de Minoïsche en de Myceense beschaving.

Hoe heeft de Griekse cultuur zich verspreid?

De Griekse cultuur was, dankzij Alexander de Grote, verspreid over een groot gebied dat helemaal tot aan Egypte reikte. In dit gebied had men de deze cultuur overgenomen. Dit noemen we het hellenisme. In de hellenistische cultuur leefden veel ontwikkelde mensen.

Hoe verspreidde Alexander de Grote de Griekse cultuur?

Na de Slag bij Chaeronea, waar het vrije Hellas geen stand had weten te houden, verplaatste het zwaartepunt van de Griekse cultuur zich binnen enkele decennia van Athene naar de door Alexander gestichte stad Alexandrië, het nieuwe middelpunt van de toen beschaafde wereld.