Inhoudsopgave
Wat verzorgt in ons lichaam het zuurstoftransport?
Hemoglobine (Hb) is een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) door het bloed van veel dieren verzorgt. Rode bloedcellen zijn voor 1/3 deel gevuld met hemoglobine. IJzer in het hemoglobine geeft bloed zijn rode kleur.
Hoe krijgt je lichaam zuurstof?
Je ademt het via je longen in, waar het wordt opgenomen in het bloed. Daar bindt het zich aan het hemoglobine in de rode bloedcel. De rode bloedcellen stromen door het hele lichaam en geven onderweg zuurstof af aan alle lichaamscellen. Zo krijgen je organen zoals de hersenen, nieren, lever of spieren hun energie.
Waar zit zuurstof in je lichaam?
Vanuit de linkerkamer van het hart wordt het zuurstofrijke bloed door je lichaam rondgepompt. Dit is de grote bloedsomloop. Na de stofwisseling stroomt het zuurstofarme bloed terug naar het hart. Daarna gaat het de kleine bloedsomloop in waar het de longen passeert en weer in het zuurstof komt.
Wat is een bloedvatenstelsel?
Het bloedvatenstelsel is het geheel aan bloedvaten in je lichaam. Hier stroomt je bloed doorheen. Je bloedvatensysteem bestaat uit slagaders, aders en haarvaten. Deze bloedvaten vormen het wegennet waarlangs je bloed al je cellen, weefsels en organen van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Daarnaast worden afvalstoffen afgevoerd.
Wat is het transportsysteem van bloed?
Bloed is het transportsysteem van ons lichaam. Het stroomt voortdurend door ons lichaam om zuurstof, voedingsstoffen en andere stoffen aan weefsels te leveren en afvalproducten weer af te voeren. Daarnaast zorgt bloed voor de verdediging tegen indringers, stolling van bloed bij verwondingen en regulering van de lichaamstemperatuur.
Wat zijn de bloedvaten van de mens?
De mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter!