Wat te doen bij lichte nierschade?
In het kort
- Uw nieren halen afvalstoffen uit uw bloed en regelen uw bloeddruk.
- Bij nierschade werken de nieren minder goed.
- De behandeling bestaat uit: minder zout eten: maximaal 6 gram per dag.
- Gebruik bij pijn paracetamol .
- Gebruik géén ibuprofen , diclofenac of naproxen .
Wat merk je van nierschade?
Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Wat zijn de oorzaken van de nierfalen?
de ‘prerenale’ nieraandoeningen, ofwel een slecht functioneren van de nier als gevolg van een slechte bloeddoorstroming van de nier of een verminderde bloedtoevoer naar de nieren; en. renale oorzaken van nierfalen (schade rechtstreeks aan de nier zelf).
Wat zijn de aandoeningen van de nier?
Acute aandoeningen van de nier worden vaak onderverdeeld in de volgende drie categorieën: de ‘postrenale’ of urologische complicaties, Overgewicht gaat vaak samen met metabole ontregelingen zoals hoge bloeddruk en diabetes en verhoogt het risico op chronische nierinsufficiëntie.
Waarom kan nierfalen niet goed werken?
Nierfalen betekent dat de nieren niet goed werken. Als de nierfunctie sterk achteruit gaat kan het nodig zijn zogenaamde ‘nierfunctievervangende therapie’ toe te passen. Dit betekent dat de werking van de nieren wordt overgenomen door een kunstnier (nierdialyse) of door een nieuwe nier
Hoe is de nierfunctie geschat?
De nierfunctie, de GFR (glomerular filtration rate), kan geschat worden op basis van de creatininewaarde in het bloed. Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren. Bij een gezonde persoon is dat meer dan 90 milliliter per minuut.