Wat te doen bij beginnende waterpokken?

Wat te doen bij beginnende waterpokken?

Krab niet aan de waterpokken Probeer te voorkomen dat je kind gaat krabben. Krabben maakt de jeuk namelijk alleen maar erger. Bovendien kunnen er zo infecties en littekens ontstaan. Houd de nagels van je kind daarom schoon en kort.

Hoe lang duurt de jeuk bij waterpokken?

Blijven die waterpokken blaasjes lang zitten? De vreselijk jeukende blaasjes die door de waterpokken ontstaan drogen op tot korstjes krijgen en die verdwijnen in de meeste gevallen na 10 dagen.

Wat te doen om de waterpokken sneller te laten drogen?

Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.

Hoe lang kriebelen waterpokken?

Hoe weet je of je de waterpokken hebt gehad?

Weet u niet of u waterpokken heeft gehad? Uw huisarts kan een bloedonderzoek doen naar antistoffen tegen waterpokken.

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Na besmetting duurt het zo’n 11 tot 21 dagen (de incubatieperiode) voor de eerste verschijnselen zich voordoen. Het start met een lichte koorts en daarna volgen de kenmerkende ‘waterpokken’, de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam.

Wat is een pokkenziekte?

Pokken (variola) is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door het pokkenvirus. Tot men ging vaccineren, waren er door de eeuwen heen epidemieën op alle continenten met zeer veel slachtoffers. Pokken was tot de achttiende eeuw een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen: in Zweden en Frankrijk overleed één op de tien kinderen aan pokken.

Wat was de doodsoorzaak van pokken?

Pokken was tot de achttiende eeuw een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen: in Zweden en Frankrijk overleed één op de tien kinderen aan pokken. Edward Jenner toonde in 1796 aan dat een infectie met koepokkenvirus (vaccinia) beschermde tegen pokken. De procedure om iemand te infecteren met het koepokkenvirus werd vaccinatie genoemd.

Hoe verspreidt het pokkenvirus zich?

Het pokkenvirus wordt verspreid door praten, hoesten en niezen, waarbij het via kleine druppeltjes in de lucht bij andere mensen terechtkomt. Overdracht van het virus kan ook plaatsvinden door het aanraken van de pokken of de korsten, en via kleding en beddengoed van een besmet persoon.

Wat is vaccinatie voor pokken?

Vaccinatie. Voor pokken bestaat geen behandeling en ongeveer 30% van de geïnfecteerden overlijdt aan de ziekte. Het enige middel dat ingezet kan worden is vaccinatie; hiermee kan voorkomen worden dat besmetting plaatsvindt.

Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Hoe ziet het begin van windpokken eruit?

De eerste verschijnselen zijn rode vlekjes die zich al snel ontwikkelen naar blaasjes die met helder vocht gevuld zijn. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen zich korstjes. Deze korstjes verdwijnen vanzelf, maar laten soms een littekentje na. De blaasjes kunnen overal op de huid voorkomen.

Hoe kun je waterpokken krijgen?

Hoe kun je waterpokken krijgen? Meer informatie. Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in het vocht dat in de blaasjes zit.

Is inenting tegen waterpokken mogelijk?

Inenting tegen waterpokken is mogelijk maar momenteel niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders kunnen er wel zelf voor kiezen hun kind tegen waterpokken te laten vaccineren: het vaccin is dus wel beschikbaar en is geschikt voor kinderen vanaf 11-12 maanden en volwassenen die nog nooit waterpokken hebben gehad.

Wat zijn de complicaties van waterpokken?

Mogelijke symptomen zijn koorts, kortademigheid, (bloed)hoesten en pijn in de borstkas. Andere complicaties van waterpokken zijn voorhoofdsholteontsteking (sinusitis), keel- en oorontstekingen. Bij volwassenen met waterpokken komen complicaties aanzienlijk meer voor dan bij kinderen.