Inhoudsopgave
Wat smeer je op waterwratjes?
Waterwratjes gaan altijd vanzelf weg, een behandeling is niet nodig. Crèmes kunnen helpen tegen de jeuk, zoals koelzalf of mentholgel. Deze kunt u zonder recept bij de apotheek of drogist kopen. Bij kleine kinderen mag u deze niet rond de neus of mond smeren.
Wat doen met ontstoken waterwratjes?
Ook kan een ontsteking ontstaan als je de wratjes openkrabt. Aan ontstoken waterwratjes hoef je niets te doen. Je kunt ze het beste met rust laten en er een pleister op plakken. Door een pleister op een ontstoken waterwrat plakken, voorkom je dat het vocht uit de wrat zich verspreidt en je zo anderen of jezelf besmet.
Wat kun je doen tegen Parelwratjes?
Hoe kunnen we parelwratjes behandelen?
- Knijpen (met de vingernagels) or doorboren (met een houten staafje), gevolgd door een bad. Beperk de behandeling best tot een paar wratjes per keer.
- Vriestherapie kan gebruikt worden bij oudere kinderen of volwassenen, als de zorgverlener ervaren is in deze techniek.
Hoe haal ik Ouderdomswratten weg?
Er zijn meerdere technieken mogelijk. Afhankelijk van grootte en plaats zal er gekozen worden voor excochleeren (afschrapen), bevriezen met vloeibare stikstof, coaguleren (wegbranden) of behandeling met CO2 laser. Bij afschrapen wordt de wrat met een curette weggeschraapt. Grote wratten worden meestal eerst verdoofd.
Kunnen waterwratjes ontsteken?
De waterwratjes zelf jeuken niet en zijn pijnloos. Soms echter kunnen ze ontstoken raken. Dan zijn ze vurig, opgezet en wel pijnlijk. Zo’n ontsteking ontstaat als de wrat is stukgekrabd en er een bacterie bij komt.
Hoe verwijder ik wratjes?
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.