Inhoudsopgave
Wat mag je niet zeggen in Nederland?
Het recht op vrijheid van meningsuiting is een van de bekendste mensenrechten. Onder de vrijheid van meningsuiting valt onder meer het recht om te demonstreren, het recht van artistieke expressie, de persvrijheid en het uiten van een mening via bijvoorbeeld het internet.
Waar ligt de grens tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie?
En als er een noodtoestand is, of het is oorlog, dan mag de overheid de vrije meningsuiting van burgers inperken. Ook mag je niet iemand zwart maken en leugens over mensen verspreiden. En je mag niet oproepen tot geweld, discriminatie of moord. Als je dat doet, ben je – in de meeste landen strafbaar.
Hoe ver mag je gaan in het uiten van je mening?
Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat burgers zonder vrees voor vervolging hun mening tot uitdrukking kunnen brengen – in gesprekken en gedrukte tekst, in tekeningen en liedjes, op radio, televisie en internet. Ook mag informatie in beginsel vrijelijk worden verzameld en verspreid, zoals door de pers.
Is de vrijheid van meningsuiting absoluut?
Vrijheid van meningsuiting of vrijheid van expressie is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat. De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, net als de meeste andere grondrechten. Zo zijn belediging en smaad onder bepaalde omstandigheden strafbaar.
Wat is een Censuurverbod?
Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
Wat mag je wel niet zeggen en wie bepaalt dat?
Er is echter geen vrijbrief om alles te zeggen. Het is bijvoorbeeld verboden om mensen te beledigen of aan te zetten tot haat. Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of een bepaalde uiting wel of niet onder de vrijheid van meningsuiting valt.
Wat zijn de grenzen van vrijheid van meningsuiting?
Dit valt niet onder de vrijheid van meningsuiting: Het beledigen van groepen mensen. Het aanzetten tot geweld of het plegen van een strafbaar feit. Het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld tegen mensen vanwege hun ras, godsdienst, levensovertuiging, seksuele geaardheid of handicap.
Waar eindigt vrijheid?
“Jouw vrijheid eindigt waar die van een ander begint” – zo zou je de geest van artikel 29 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens kunnen samenvatten.
Wat zijn de grenzen van het vrij uiten van je mening?
In ons land kan je vrij je mening uiten. Dit betekent dat je heel wat kan zeggen of doen, ook al ervaren anderen dat als schokkend, verontrustend of kwetsend.
Wat is vrijheid van drukpers?
Persvrijheid is de vrijheid van drukpers, het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar of kenbaar te maken. Een democratische samenleving kan alleen goed functioneren als de persvrijheid – als een van de voornaamste voorwaarden – goed geregeld is.
Wat is absolute vrijheid?
27 april 2021 Absolute vrijheid van mening? Spinoza (1632-1677) stelde al dat men in de staat vrij moet zijn om te denken wat men wil en om te zeggen wat men denkt. Dat kan toegelaten worden zonder gevaar voor de staat, en het verbieden ervan betekent de ondergang van de staat.