Wat is het verschil tussen prenatale screening en prenatale diagnostiek?

Wat is het verschil tussen prenatale screening en prenatale diagnostiek?

Prenatale screeningstesten berekenen de kans dat de foetus een aangeboren afwijking heeft. Diagnostische testen geven zekerheid over de aan – of afwezigheid van een bepaalde afwijking. Prenatale screening heeft als doel na te gaan wat de kans is dat je kindje een aangeboren afwijking heeft.

Waardoor is het mogelijk om prenataal onderzoek te doen door bloed af te nemen bij de moeder?

Door middel van bloedafname bij de zwangere kan het DNA van de placenta bekeken worden. Ook bij deze test wordt er specifiek gekeken naar trisomie 13, 18 en 21 (Syndroom van Edwards, Patau en Down). Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zogenoemde nevenbevindingen te willen weten.

Welke vormen van prenataal onderzoek zijn er?

Welke vormen van prenataal onderzoek zijn er?

  • Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen middels structureel echoscopisch onderzoek bij 13 en/of 20 weken.
  • Screening op Down, Edwards of Patau syndroom middels NIPT of combinatietest.

Hoe lang kans op miskraam na vruchtwaterpunctie?

Een miskraam als gevolg van de vlokkentest treedt meestal binnen een week op.

Welke prenatale diagnostiek kan er tijdens de zwangerschap ingezet worden?

Bij prenatale diagnostiek gaat het niet om de vraag of het kind helemaal gezond zal zijn, maar onderzoekt men alleen of een bepaalde aangeboren aandoening bij het kind aan- of afwezig is. De onderzoeken die bij prenatale diagnostiek horen, zijn de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en uitgebreid echoscopisch onderzoek.

Hoe heet dit prenataal onderzoek?

Prenatale screening is onderzoek bij een ongeboren kind, zonder dat er aanwijzingen zijn dat het kind een verhoogd risico op bepaalde ziekten heeft. Er wordt gezocht naar kenmerken die wijzen op een verhoogd risico op chromosomale of structurele afwijkingen bij je kindje.

Welke vormen van prenataal onderzoek zijn bruikbaar om de diagnose PKU te kunnen stellen?

Met prenatale screening worden de combinatietest (nekplooimeting bij het kind in combinatie met bloedonderzoek bij de moeder) en de 20-weken echo bedoeld.

Waarom miskraam na vruchtwaterpunctie?

Via de buikwand wordt er met een naald vruchtwater opgezogen, waar cellen van het kindje in zitten. Bij deze ingreep is er een kleine kans op een miskraam: een op de driehonderd.

Hoe lang rusten na een vruchtwaterpunctie?

Na een vruchtwaterpunctie mag je direct naar huis. Je moet ongeveer een dag rust houden, wat inhoudt dat je zo weinig mogelijk doet. Na een dag kun je normale bezigheden weer oppakken. Je kunt ongeveer twee dagen last hebben van een soort menstruatiekramp of een trekkend gevoel in je onderbuik.