Inhoudsopgave
Wat is het doel van de wet homologatie onderhands akkoord?
Over de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) Het doel van de wet is om ondernemingen met gezonde bedrijfsactiviteiten, die vanwege een zware schuldenlast failliet dreigen te gaan, te helpen met reorganiseren (herstructureren).
Wat is gehomologeerd akkoord?
Tijdens de zitting van de homologatie kunnen schuldeisers de homologatie ondersteunen of bestrijden. Pas wanneer het akkoord is gehomologeerd is het akkoord verbindend voor alle concurrente schuldeisers. Ook voor de schuldeisers die tegen hebben gestemd of die nog niet hun vordering hadden ingediend.
Wat betekend AO op een band?
Gehomologeerde banden zijn banden die geschikt zijn voor een bepaald merk of model auto.
Welke wijziging heeft de wet homologatie onderhands akkoord tot gevolg gehad?
Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Hiermee is een nieuwe insolventieprocedure aan de Faillissementswet toegevoegd.
Hoe werkt WHOA?
De WHOA helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan, terwijl ze nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten hebben. Door hun schulden te reorganiseren, kunnen deze bedrijven door. Ook bedrijven met onvoldoende overlevingskansen hebben baat bij de WHOA, omdat zij zonder faillissement kunnen stoppen.
Hoe eindigt een surseance van betaling?
Beëindiging surseance van betaling De surseance van betaling van een organisatie (onderneming, stichting of vereniging) kan eindigen: na een verzoek om intrekking door de bewindvoerder of een of meer schuldeisers. Als de rechter het verzoek toewijst, volgt daarna meestal een faillissement.
Wat gebeurt er na surseance van betaling?
U mag niet ineens een vordering aan één van de schuldeisers betalen. Schuldeisers mogen schulden van voor de surseance van betaling niet afdwingen. Al hun verhaalsacties worden geschorst en beslagen vervallen na definitieve verlening door de rechter.