Wat is er gebeurd in Tonga?

Wat is er gebeurd in Tonga?

Door de zeer krachtige uitbarsting van de vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai op 15 januari in de Stille Oceaan, werd de eilandengroep Tonga grotendeels van de buitenwereld afgesloten, omdat de enige kabel die communicatie met de buitenwereld mogelijk maakte, werd geraakt.

Hoe ontstaat sonic boom?

In de luchtvaart heet de knal de ‘sonic boom’. De knal wordt veroorzaakt door de optelling van alle trillingen gedurende een korte periode van het geluid wat voor de straaljager uit reist. De golf wordt steeds verder ‘in elkaar gedrukt’ tot golflengte ‘0’.

Hoe zwaar was de vulkaanuitbarsting?

De uitbarsting veroorzaakte een tsunami van een paar meter hoog. Maar er gebeurde nog meer opvallends. Naast een tsunami kwam het ook tot zwaar onweer met extreem veel ontladingen. Bovendien ontstonden door de enorme kracht van de uitbarsting schokgolven die tot op 10.000 kilometer van de vulkaan zijn waargenomen.

Hoeveel vulkaanuitbarstingen vinden er per jaar plaats op aarde?

Van alle vulkanen op aarde zijn er ongeveer 600 actief. Van deze 600 vulkanen barsten er ongeveer 60 per jaar uit. Over de vulkanen die uitbarsten in een onbewoond gebied, horen we vaak niks. Een voorbeeld van een bekende vulkaan, die wel in een bewoond gebied staat, is de Italiaanse vulkaan ‘Mount Vesuvius’.

Hoe laat uitbarsting Tonga?

Toen de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai op 19 december 2021 opnieuw begon uit te barsten, klonken er enkele explosies en schoot een aspluim 15 kilometer de lucht in, maar dat alles was voor een onderzeese vulkaan ‘niets bijzonders,’ zegt Sam Mitchell, vulkanoloog aan de Britse University of Bristol.

Waar ligt vulkaan Tonga?

De vulkaan maakt deel uit van de zeer actieve vulkanische boog van de Kermadeceilanden, een subductiezone die zich uitstrekt van Nieuw-Zeeland noordnoordoost naar Fiji. Het eiland ligt ongeveer 100 kilometer boven een zeer actieve seismische zone.

Hoe is de tsunami in Tonga ontstaan?

De eilandengroep Tonga in het zuiden van de Stille Oceaan is zaterdag getroffen door een tsunami. Die ontstond door een uitbarsting van een onderzeese vulkaan. Op sociale media circuleerden in het weekend filmpjes van hoge golven die de noordkust van het hoofdeiland Tongatapu overspoelden.

Waar was de vulkaanuitbarsting Tonga?

Onder het wateroppervlak bij de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan vond zaterdag 15 januari een krachtige vulkaanuitbarsting plaats. Het hete magma kwam in contact met koud zeewater wat bijdroeg aan een explosieve uitbarsting van vulkanische gassen en asdeeltjes.

Hoeveel onderzeese vulkanen zijn er?

Hoe gewoon zijn dit soort onderzeese vulkanen? Heel gewoon. ‘Het grootste deel van de vulkanen op deze planeet ligt onder water’, zegt geofysicus Rob Govers van de Universiteit Utrecht. Schattingen komen uit op ongeveer een miljoen stuks, waarvan er 75 duizend hoger zijn dan 1 kilometer – vanaf de zeebodem gemeten dan.

Welk werelddeel ligt Tonga?

OceaniëTonga / Werelddeel
Tonga is een koninkrijk in het werelddeel Oceanië. Tonga bestaat uit maar liefst 176 eilanden, waarvan er slechts 36 permanent bewoond zijn. In totaal wonen er op deze eilanden meer dan honderdduizend mensen, die vrijwel allemaal een Polynesisch afkomst hebben.