Wat is een ultraviolette straling?

Wat is een ultraviolette straling?

Ultraviolet (afgekort uv, ook wel ultraviolette straling, black light of uv-licht genoemd) is elektromagnetische straling net buiten het deel van het spectrum dat met het menselijk oog waarneembaar is (zie ook: licht).

Welke stralingsbron hoort bij ultraviolette straling?

UV-C heeft een hogere intrinsieke energie dan UV-B en UV-A. Bron van de natuurlijke UV-straling op aarde is de zon. Ruwweg bestaat zonlicht uit 5% UV, 45% zichtbaar licht en 50% infrarode straling. Het overgrote deel van het UV-C licht wordt door atmosferische zuurstofmoleculen geabsorbeerd en dus weggefilterd.

Kunnen wij UV straling zien?

Van al het licht dat van de zon komt, kunnen wij niet alles zien. Het lichtspectrum wat wij kunnen zien is tussen de 380 en 780 nanometer. Het licht tussen de 10 en 400 nanometer heet ultraviolet (UV) licht. Er zijn dieren die wel in dit lichtspectrum kunnen zien.

Wat is ultraviolet wikikids?

UV-licht (afkorting van ultraviolet licht) is een soort licht dat we niet met het oog kunnen zien. sommige dieren kunnen dit wel zien zoals de bij en de wesp.

Ultraviolet licht of ultraviolette straling – ook wel UV-licht of black light genoemd – is elektromagnetische straling, net buiten het gebied van het spectrum dat met het menselijk oog zichtbaar is. UV-licht is te onderscheiden in UV-A, (lange golven) UV-B en UV-C (korte golven). Ultraviolette stralen komen met het zonlicht uit de zon.

Wat zijn de voordelen van uv straling?

UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.

Hoe werken UV C-stralen?

Uv c-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. Gelukkig maar, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen. Hoe werken uv a-stralen? Uv a-stralen tasten de elastische vezels van de huid aan, en veroorzaken rimpels en een vroegtijdige veroudering van de huid.

Wat is de invloed van UV stralen op de huid?

Onder de invloed van UV stralen verdikt de opperhuid zich (voornamelijk effect UVB). UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV.

Is ultraviolette straling aanwezig in de huid?

Bij een hoge uv-index is meer ultraviolette straling aanwezig dan bij een lage. Door een teveel aan ultraviolette straling (uv B) kan de huid rood kleuren of verbranden, het kan zelfs huidkanker veroorzaken. Uv A-straling veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker.

Wat is de golflengte van de elektromagnetische straling?

Elektromagnetische straling binnen dit spectrum wordt ook wel zichtbaar licht genoemd. Het zichtbare spectrum heeft een golflengte tussen ca. 400 nm (violet) en 750 nm (rood). Dat komt neer op een frequentie van ca. 400 THz (rood) tot 750 THz (violet).

Wat is het verschil tussen ultraviolet licht en Milieu?

In verband met de effecten van ultraviolet licht op mens en milieu wordt onderscheid gemaakt tussen uv A, uv B en uv C. Uv A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm (“lange golven”). Uv B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm. Uv C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm (“kortgolvige straling”).