Inhoudsopgave
Wat is een ongewenste situatie?
Er is sprake van ‘ongewenste omgangsvormen’ als u wordt benaderd op een manier die niet hoort bij een gewone collegiale relatie. Denk aan: agressie, bedreiging, discriminatie, geweld en seksuele intimidatie. Ook roddelen, pesten en het verspreiden van geruchten zijn ongewenste omgangsvormen.
Wat betekent ongewenste?
ongewenst bijv. naamw. Uitspraak: [ɔnxəˈwɛnst] niet zoals je wilt Voorbeeld: `ongewenst zwanger`ongewenste intimiteiten (intieme woorden of handelingen die de ander erg onaangenaam vindt) `In veel bedrijven is een meldpunt voor ongewenste intimiteiten….
Wat is een ander woord voor ongewenst?
onbruikbaar, ondienstig, ondoelmatig, ongepast, ongewenst, ontoepasselijk. in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): ongewenst ≠ gewenst.
Wat is ongewenst gedrag op de werkvloer?
Pesten, agressie, intimidatie, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer hebben een enorme impact op de slachtoffers en op het bedrijf. Dit ongewenste gedrag, door collega’s of externen, kan leiden tot (langdurig) verzuim.
Wat betekent ongewild?
ongewild – Bijvoeglijk naamwoord 1. wat je niet wenst, wat per ongeluk gebeurd, zonder opzet ♢ Dat de patiënt veel moest hoesten bij het gebruik van de bloeddrukverlagende medicijnen was een ongewilde complicatie.
Welke vormen van ongewenst gedrag zijn er?
In de Arbowet staan vier soorten ongewenst gedrag omschreven:
- Agressie.
- Pesten.
- Discriminatie.
- Seksuele intimidatie.
Hoe herken je ongewenst gedrag?
Er zijn veel verschijningsvormen. Ongewenst gedrag kan uiteenlopen van pesten en treiteren tot intimideren, (verbale) agressie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook een angstcultuur kan leiden tot ongewenst gedrag. Mensen durven zich niet uit te spreken en er gebeurt veel in de onderstroom.
Wat is ontoelaatbaar gedrag?
De volgende zaken zijn altijd ontoelaatbaar en vragen om aangifte bij de politie: Fysiek geweld. Bedreiging met (wapen)geweld. Afpersing of diefstal met geweld.
Wat kan een bedrijf doen tegen ongewenst gedrag?
Indienen klacht bij de klachtencommissie of de werkgever Van een werkgever mag verwacht worden dat deze een klacht over ongewenst gedrag grondig laat onderzoeken. Een werkgever dient namelijk te zorgen voor een veilige werkomgeving. U dient de klacht in bij de werkgever en vraagt om een dergelijk onderzoek.
Hoe kun je ongewenst gedrag voorkomen?
Gewoon goed met elkaar omgaan Ongewenst gedrag in een team voorkomen is eigenlijk heel vanzelfsprekend. Door bijvoorbeeld gewoon goed samen te werken, een open sfeer te creëren, elkaar en elkaars verschillen te respecteren, duidelijkheid en draagvlak te hebben over teamdoelen en eigen taken.
Hoe omgaan met ongewenst gedrag?
Roep meteen hulp in of loop naar een collega. Voor je het weet zit je in een situatie waarin dat niet meer kan. Sla alarm en doe wat je kan om het ongewenste gedrag tot een goed einde te brengen. Meld het incident na afloop, liefst aan je leidinggevende, en als je dat niet durft aan een vertrouwenspersoon of huisarts.
Hoe kun je ongewenste intimiteiten voorkomen?
Tips
- Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij (of zij) moet stoppen.
- Houd schriftelijk bij wat er gebeurt.
- Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad).
- Als je niet zeker weet of je te maken hebt met ongewenste intimiteiten, kun je het gedrag van een collega het best bespreken met iemand die je vertrouwt.