Wat is de hoofdstad van Krim?

Wat is de hoofdstad van Krim?

Op de Krim ligt de (Autonome) Republiek van de Krim met als hoofdstad Simferopol en de belangrijkste havenplaats is Sebastopol aan de Zwarte Zee, die geen onderdeel is van de Krimrepubliek.

Is de Krim een staat?

De Krim is een bijzonder stukje Oekraïne. Het schiereiland ligt in de Zwarte Zee en is qua oppervlakte net iets kleiner dan België. Op het eiland ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ruim twee miljoen mensen.

Welk land erkent de Krim?

Noch het referendum noch de republiek van de Krim werd door Oekraïne erkend, en bij uitbreiding evenmin door vrijwel de gehele internationale gemeenschap, met uitzondering van Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Noord-Korea, Syrië, Venezuela, Rusland en Wit-Rusland.

Wat is het verschil tussen Wit Rusland en Rusland?

De naam Wit-Rusland roept vaak associaties op met Rusland. Sommige mensen denken dan ook dat Wit-Rusland een stadsdeel, provincie of stad in Rusland is. Dit is echter niet waar, Wit-Rusland is een zelfstandig land en maakt geen deel uit van Rusland.

Waarom de Krim?

Het schiereiland leeft van de landbouw en het toerisme. In de zomer liggen de stranden bij Jalta vol. En in 2010 deden 118 cruiseschepen havens op de Krim aan – dat is goed verdienen. Misschien nog wel belangrijker is dat Oekraïne zich niet door Rusland wil laten kleineren.

Wie woont er in de Krim?

Volgens de Oekraïense census van 2001 waren de 2.033.736 inwoners over de volgende etnische groepen verdeeld:

  • Russen – 58,3%
  • Oekraïners – 24,3%
  • Krim-Tataren – 12,1%
  • Wit-Russen – 1,44%
  • Wolga-Tataren – 0,54%
  • Armeniërs – 0,43%
  • Joden – 0,22%

Wat is er in Rusland aan de hand?

Sinds een aantal maanden verzamelt Rusland steeds meer troepen langs de grens van Oekraïne. En er zijn veel Russische militairen in Belarus. Ook rondom de Krim in de Zwarte Zee ten zuiden van Oekraïne is er meer activiteit van Russische marineschepen.

Welke soort toeristen bezoeken de Krim?

“Toen de Krim nog bij Oekraïne hoorde, vierden veel mensen vakantie op de Krim; Oekraïners, Russen maar ook veel buitenlanders. Nu de Krim weer bij Rusland hoort, is dat wel anders.” “Door de dure roebel is het voor Russen goedkoper om naar het buitenland te gaan.

Welk soort toeristen bezoeken de Krim het meest?

Volgens de organisatie trok de voorbije jaren bijna de helft van de Russische toeristen naar de Krim per trein of met de auto. Maar rond deze manier van reizen hangen momenteel vraagtekens want het is onduidelijk welke maatregelen Oekraïne zal introduceren voor het overschrijden van de grens.