Wat is belangrijk bij hoogspringen?

Wat is belangrijk bij hoogspringen?

Bij iemand die rechtop staat, zit haar/zijn zwaartepunt ongeveer recht boven de enkels en ongeveer 5 cm lager dan de navel. Strek je een arm boven je hoofd dan gaat ook het zwaartepunt iets omhoog. Krom je je rug, dan zit het zwaartepunt nog steeds boven de enkels, maar het zwaartepunt komt buiten je lijf te zitten!

Wat houd hoogspringen in?

Hoogspringen is een atletiekonderdeel, waarbij het de bedoeling is over een tussen twee staanders bevestigde lat te springen. Deze lat wordt steeds hoger geplaatst, en de winnaar is de persoon die over de hoogst gelegde lat gesprongen is. Hoogspringen maakt ook deel uit van de vijfkamp, zevenkamp en de tienkamp.

Welke soort aanloop heeft de schaarsprong?

Bij de schaarsprong werd, anders dan bij de Schotse sprong, tamelijk recht op de lat aangelopen, onder een hoek van ongeveer 60 graden. De beenbewegingen lijken op die van de Schotse sprong, maar de romp passeerde in zijlig de lat, met het bekken eerst en het hoofd als laatst. De techniek is maar kort in zwang geweest.

Wat is een hoogspringen?

‘Koningin van de straddle’ of rolsprong: Rosemarie Ackermann. Hoogspringen is een atletiekonderdeel, waarbij het de bedoeling is over een tussen twee staanders bevestigde lat te springen. Deze lat wordt steeds hoger geplaatst, en de winnaar is de persoon die over de hoogst gelegde lat gesprongen is.

Hoe doe je een hoogspringer naar de lat?

Wanneer een hoogspringer naar de lat rent, wordt er impuls opgebouwd in het lichaam, die nodig is om over de lat te springen. Daarom is het noodzakelijk om je looptechniek te perfectioneren, voordat je ergens overheen probeert te springen. Oefen door naar een landingsmatras te rennen en te doen alsof je over een lat springt.

Waar staan de wereldrecords hoogspringen?

De wereldrecords hoogspringen staan op naam van de Cubaan Javier Sotomayor 2,45 m (in 1993) bij de mannen en de Bulgaarse Stefka Kostadinova 2,09 m (in 1987) bij de vrouwen. De hoogste sprong in de zevenkamp bij vrouwen staat op naam van de Belgische atlete Nafissatou Thiam met 2,01 m in Götzis (2018).