Wat gebeurt er in de hersenen bij groepsdruk?

Wat gebeurt er in de hersenen bij groepsdruk?

Een groep oefent druk uit op het individu. Groepsdruk is een vorm van druk die de groepsleden ondervinden waardoor hun gedrag afgestemd wordt op dat van de groep (Trude, 2014). Het onderwerp groepsdruk is afgebakend zodat het beter aansluit bij onze doelgroep, omdat die doelgroep adolescenten zijn.

Wat gebeurt er in het hoofd van een puber?

Niet alleen aan de buitenkant, maar je hersenen ontwikkelen zich ook. Hier, in de frontale hersenkwab, zorgt dit ervoor dat je minder goed kunt plannen, en jezelf niet altijd kan beheersen. Ook hier, in de subcorticale gebieden is het tijdens je puberteit een rommeltje. Daardoor word je wat sneller emotioneel.

Wat mag je van een 15 jarige verwachten?

Je mag je mening geven over dingen die over je gezin gaan. Als je ouders bijvoorbeeld gaan scheiden, mag je zeggen bij wie je wil wonen en of je nog contact wil met allebei je ouders. Jij mag zelf weten of je je oude achternaam houdt of dat je deze wil veranderen.

Wat is positieve groepsdruk?

Positieve kant van groepsdruk Je kunt ook leren van je vrienden. Vinden ze dat je iets niet goed doet, dan zullen ze je dat vertellen. Ook als je iets leuk en spannend vindt, maar je het normaal niet zou doen als je alleen bent, dan kan je vriendengroep je die extra zet in de rug geven. Dat is positief.

Wat kunnen pubers nog niet?

Doordat de hersenen nog niet uitontwikkeld zijn vertonen jongeren vaak extreem en tegenstrijdig gedrag. Ze zoeken risico’s op en voelen minder remmingen en kunnen hun emoties minder goed beheersen. Ze zijn snel afgeleid en overzien de gevolgen van hun gedrag op de lange termijn minder goed.

Wat houdt groepsdruk in?

Groepsdruk is de druk die groepsleden ondervinden om hun gedrag af te stemmen op wat zij inschatten dat de normen van de groep zijn.

Wat veroorzaakt groepsdruk?

De meest voorkomende oorzaak is toch wel groepsdruk. In de puberteit is het belangrijk om bij een groep te horen en veel vrienden te hebben. Deze wil je dan koste wat het kost behouden. Wanneer vrienden in de nabije omgeving gaan drinken of gebruiken, zal het lastig zijn om hier ‘nee’ tegen te zeggen.