Wat gaat voor overeenkomst of algemene voorwaarden?
Algemene voorwaarden zijn onderdeel van het aanbod Meestal stuur je algemene voorwaarden daarom mee met de offerte. De offerte met de algemene voorwaarden zijn dan samen je aanbod. Geeft jouw klant of opdrachtgever akkoord op dat aanbod (de aanvaarding), dan is er al sprake van een overeenkomst.
Waarom algemene voorwaarden op website?
Bieden redelijke mogelijkheid tot (online) kennisnemen algemene voorwaarden. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt wanneer er een redelijke mogelijkheid tot kennisneming is geboden, zo ook wanneer de algemene voorwaarden digitaal worden verstrekt.
Welke algemene voorwaarden op factuur?
Verwijs steeds uitdrukkelijk op de voorkant van de factuur naar de algemene voorwaarden die op de achterkant zijn vermeld. De vermelding ‘de algemene voorwaarden zijn te bekomen op eenvoudig verzoek’ of een loutere verwijzing naar een hyperlink op een papieren document is onvoldoende.
Hoe maak ik een algemene voorwaarden?
Er zijn twee basiseisen die de wet stelt aan algemene voorwaarden:
- de inhoud van jouw algemene voorwaarden mag niet onredelijk bezwarend zijn voor de wederpartij;
- de wederpartij moet een redelijke mogelijkheid krijgen om kennis te nemen van de algemene voorwaarden (informatieplicht).
Wat mag niet in de algemene voorwaarden staan?
De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.
Waar algemene voorwaarden op website?
Die algemene voorwaarden moeten wel eenvoudig vindbaar zijn. Volgens rechtspraak is hieraan o.a. voldaan wanneer de voorwaarden zich achter een ‘knop’ bevinden op de website waar naar verwezen is. Het is niet vereist dat er specifiek wordt verwezen naar de desbetreffende webpagina waarop de algemene voorwaarden staan.