Inhoudsopgave
Wat doet de pil met hormonen?
Hormonen zijn stofjes in je lichaam die invloed hebben op hoe je lichaam werkt. Sommige hormonen komen ook voor in anticonceptiemiddelen, zoals de pil of het hormoonspiraaltje. Deze hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt.
Kan je een depressie krijgen van de pil?
Hoewel er veel vrouwen zijn die wél goed reageren op de pil, krijgt ongeveer één op de tien gebruikers last van depressieve gevoelens, zo is te lezen in de bijsluiter. De boosdoeners zijn oestrogeen en progesteron, legt Montoya uit. “De pil beïnvloedt je hormoonspiegels.
Waarom depressief door pil?
Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Wat voor bijwerkingen heeft de pil?
Bijwerkingen van de pil komen vooral voor als u met de pil begint. Voorbeelden zijn gevoelige of gespannen borsten; hoofdpijn; stemmingsveranderingen; misselijkheid; gewichtstoename of doorbraakbloedingen. Ze gaan doorgaans binnen enkele dagen tot maanden over. Houdt u er last van, overleg dan met uw huisarts.
De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.
Wat te verwachten na stoppen pil?
Een paar dagen na je laatste pil krijg je een onttrekkingsbloeding, net als in je normale stopweek. Vanaf de dag dat je normaal gesproken weer met een nieuwe pilstrip zou beginnen ben je echt gestopt met de pil en gaat je lichaam langzaam maar zeker haar natuurlijke hormoonhuishouding op gang brengen.