Wat doen huisartsen bij een vermoeden van kindermishandeling?

Wat doen huisartsen bij een vermoeden van kindermishandeling?

Iedere arts doet de kindcheck bij een volwassen patiënt met risicofactoren voor kindermishandeling. Bij een vermoeden van kindermishandeling neemt de arts alle stappen die nodig zijn om duidelijk te krijgen of van kindermishandeling sprake is, wat daarvan de oorzaak is en hoe de mishandeling kan worden gestopt.

Hoe bespreek je kindermishandeling?

Vertel zo nodig iets over een moeilijke situatie die je zelf als ouder meemaakte. Beloof nooit geheimhouding, noch aan kinderen, noch aan ouders, maar zeg altijd wat je gaat doen en doe niets achter hun rug om. Vertel het ouders en kinderen als je Veilig Thuis gaat bellen voor advies of om een melding te doen.

Hoe Kindermishandeling aanpakken?

De overheid wil kindermishandeling en seksueel misbruik zoveel mogelijk voorkomen, signaleren en aanpakken….De volgende organisaties werken samen in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling:

  1. Veilig Thuis;
  2. de politie;
  3. het Openbaar Ministerie (OM);
  4. de reclassering;
  5. Raad voor de Kinderbescherming.

Wie zijn er allemaal betrokken bij kindermishandeling?

Bij kindermishandeling hebben vooral de kinderen ermee te maken. Hun zijn degene die mishandeld worden. De ouders zijn meestal de daders van kindermishandeling. Een kind kan ook mishandeld worden, omdat de ouders gescheiden zijn en een van ze een ander heeft en de stiefouder het kind niet mag en mishandeld.

Wat zijn de vormen van kindermishandeling?

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling, namelijk:

  • Lichamelijke mishandeling. Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
  • Emotionele of geestelijke mishandeling.
  • Lichamelijke verwaarlozing.
  • Emotionele of geestelijke verwaarlozing.
  • Seksueel misbruik.