Wanneer komt hyperkaliemie voor?

Wanneer komt hyperkaliëmie voor?

Hyperkaliëmie komt het meest voor bij drie groepen: Personen met een verminderde nierwerking, oftewel nierfalen, die het teveel aan kalium onvoldoende kunnen uitplassen. Nierfalen kan plots ontstaan, door bijvoorbeeld uitdroging bij ernstig braken en diarree, of na een ongeval met ernstige spierschade.

Wat is acute hyperkaliëmie?

Een (ernstige) acute hyperkaliëmie is vrijwel altijd het gevolg van een stoornis in de uitscheiding van kalium in de urine. Deze uitscheiding wordt bepaald door de hoogte van het serumkalium, het aldosteron en het natriumaanbod aan de distale tubulus [ Rose, 2001 Halperin, 1998 ].

Wat is te hoog kalium in bloed complicaties?

Te hoog kalium in bloed complicaties. Te veel kalium in je bloed kan invloed hebben op hoe je hart werkt. In extreme gevallen kan een hoog kaliumgehalte in het bloed aritmie (hartritmestoornis) veroorzaken, een stoornis die wordt gekenmerkt door een onregelmatigheid van het hartritme en levensbedreigend kan zijn.

Hoe overweeg je insuline en glucose?

Bij ernstige hyperkaliëmie: overweeg 20 EH insuline in 120 ml 50% glucose (tenzij hyperglycaemie). Let op: de insuline-glucose combinatie kan hypoglycemie veroorzaken! Controleer glucose à 1 uur na toedinging gedurende 5-6 uur.

Hoe zorgt insuline voor kalium in cellen?

Insuline zorgt er ook voor dat cellen kalium kunnen opnemen. Bij een tekort aan insuline, zoals bij diabetes mellitus, zal er minder kalium de cellen in worden getransporteerd, wat een hyperkaliëmie tot gevolg kan hebben.

Wanneer is er geen levensgevaarlijk kaliumgehalte?

Als er geen onmiddellijk levensgevaar is, kan de arts met medicatie in pilvorm of een lavement proberen het kaliumgehalte in het bloed te doen dalen. Als het kaliumgehalte in het bloed veel te hoog is, is een opname met infuusbehandeling in het ziekenhuis noodzakelijk. In erge gevallen is er soms tijdelijk nood aan nierdialyse.